Om padleleden
Dette er en av rutene i padleleden i Drammenselva og fjorden. Totalt er det lagt ut 33 ruter i denne leden som starter i Hokksund, går via Drammen, ut fjorden, gjennom Svelvikstrømmen og frem til Rødtangen og Sandebukta. Her møter den padleleden i Oslofjorden. Ta gjerne en tur langs leden via den digitale padleboka "Padleruter i Drammenselva og fjorden". Her finner du alle rutene med turbeskrivelser, bilder og kart. Se egen lenke.
Padleleden i Drammenelva og fjorden går gjennom kommunene Øvre Eiker, Drammen, Lier, Asker og Holmestrand. Rutene i den ytre delen av fjorden og Sandebukta er lagt inn slik at det er en naturlig overgang til rutene i Indre Oslofjord, Vestfold og Telemark for dem som ønsker å fortsette padleturen i disse flotte områdene.
Om denne ruta
Lier Kommune er en av Norges viktigste jordbrukskommuner, kjent for blant annet for jordbær, epler og grønnsaker. Lierelva er en idyllisk smal meander elv som bukter seg ned gjennom den frodige og flotte Lierdalen. Kommunen har visjonen Grønne Lier - For alle innbyggere, og har tilrettelagt flotte turtilbud for alle; på ski, beina og sykkel, og i kano og kajakk.
På strekningen fra Lierbyen til brua ved Lierkroa er det mange mindre strømmer og stryk. Denne strekningen egner seg for padling med elvekajakk, packraft og kano. Ønsker du å padle Lierelva med en hav- eller rekreasjonskajakk bør du og padle strekningen opp til Lierkroa.
Lierelva er en meander elv. Dette er en type elv som har oppstått og utviklet seg siden istiden i brede og vide daler med svak helling. Elvene bukter seg i slike områder gjerne som en slange og i spiraler på sin vei mot fjorden.
En kano. packraft- eller kajakktur på Lierelva vil være en annerledes og spennende opplevelse. En tur hvor du ikke alltid vil vite hva som møter deg rundt neste sving og kommer svært tett på naturen. Du vil passere flotte landbrukseiendommer, men også områder med pulserende handel og industri. Over broene du padler under haster folk forbi i biler og på tog i kontrast til din stille og fredelige ferd på elva.
Padling i Lierelva
Vannføringen i Lierelva varierer med snøsmelting og nedbør, og vannstanden vil i perioder kunne være lav. Dette vil avgjøre hvor langt opp i elva det er mulig å padle.
Vis hensyn til sportsfiiskere og andre som ferdes langs elva når du padler. Lierelva er en flott fiskeelv med en god bestand av blant annet sjøørret. Fiskesesongen starter15. mai og avsluttes 15. september.
Lierelva og Drammensvassdraget er infisert av lakseparasitten Gyrodaktilus Salaris. Det er viktig at denne parasitten ikke overføres til andre lakseførende vassdrag. Måter å unngå dette på er å vaske og tørke kajakker, kanoer og utstyr godt, eventuelt desinfisere dette etter bruk i elva.
Vis aktsomhet ved naturreservatet ved munningen av Lierelva - Ved Gilhusodden er det et delta der Lierelva munner ut i Drammensfjorden. Her er det et naturreservat med et rikt fugleliv som er sårbart hele året, i hekketiden og ved fugletrekk. Vi ber derfor alle om å unngå å starte eller avslutte turer på Lierelva ved friområdet ved Gilhusodden. Legg ut i Lierbyen og gå i land ved Linnes Bru som ligger lengre opp i elva. Linnes Bru er et godt og tilgjengelig alternativ for å legge ut og gå i land ved turer på Lierelva uansett årstid. Se lenke til BirdLife sine nettsider for informasjon om fuglelivet i Norge.
Praktiske opplysninger
Denne turen kan gjennomføres som en dagstur eller en tur over flere dager i kombinasjon med andre ruter i padleleden i Drammenselva, fjorden og Oslofjorden.
Det er flere muligheter til overnatting. På strekning fra Hokksund til Rødtangen er det fire campingplasser. Du kan også bestille DNT Drammen og Omegns kysthytte Veslekillingen eller en av Oslofjordens Friluftsråds hytter i området. Du kan overnatte i den fine padlehuken som er satt opp i Ulvika ved Berger. Det er flere steder du kan sette opp telt, blant annet på øyene i Sandebukta. Se rutene for informasjon om friområder i Holmestrand Kommune.
Padlevettregler
Husk at som padler må du selv vurdere dine egne ferdigheter, farvannet, forholdene (vær, vind og bølger) og ta hensyn til andre som ferdes på vannet.
Ta vare på miljøet
Vær miljøbevisst og praktiser sporløs ferdsel. Rydd gjerne og ta med litt søppel når du er på tur. Bidra til å Holde Norge Rent. Det er viktig å huske at vi har ansvaret for hele miljøet, også fugle- og dyrelivet. Respekter naturområdene, reservater og hekketiden. Under arbeidet med leden har vi hatt et godt samarbeide med BirdLife avdeling Buskerud. Se lenke til BirdLife sine nettsider for informasjon om fuglelivet i Norge.
Turbeskrivelse, bilder og kartplott - DNT Drammen og Omegn / Gyldenløve Kajakklubb
En trykt utgave av boka "Padleruter i Drammenselva og Drammensfjorden" får du kjøpt i DNT Drammen og Omegns informasjons bod på Bragernes Torg i Drammen eller hos Eian Fritid (www.eian.no).
God tur på vannet!
I Lierbyen kan du legge ut ved friområdet ved Vestsideveien. Friområdet ligger på høyre side av veien når du kjører opp Lierdalen. Friområdet har ingen adresse, men ligger rett etter Vestsideveien 28.
Til Linnes Bru - Følg veien kalt Linnesstranda forbi avkjøringen til friområdet ved Gilhusodden og fortsett videre til du kommer til Linnes Bru. Her er det parkeringsplass ved skolen hvor du kan parkere etter 1700 på hverdager og i helgene. Dette er et godt og tilgjengelig alternativ uansett årstid.
Det er ingen offentlig transport tilgjengelig og som passer for denne turen.