Tur gjennom Sør-Jotunheimen fra Vang til Fondsbu

Annonse

Om turen

Det er til de sentrale og nordlige delene av Jotunheimen de fleste fjellturistene drar. Ikke dermed sagt at det er køstemning overalt. Mange strekninger er relativt lite besøkt, og utenom fellesferien kan du oppleve å gå alene i store deler av fjellheimen, spesielt om du styrer utenom hovedattraksjoner som Besseggen og Galdhøpiggen.

Men skal du være nesten sikker på å se lite folk i fjellet, gjør du noe à la det vi nå skal gjøre, og besøker en del av Jotunheimen som mange rett og slett glemmer: fjelltraktene mellom de store innsjøene Vangsmjøse og Bygdin.

Turen er hentet fra boken: Norges beste hytte til hytte-turer. Skrevet av Marius Nergård Pettersen

Fra Vangsmjøse til Tomashelleren

Avstand: 15 km 

Vang i Valdres ligger perfekt til for turer i absolutt alle himmelretninger. Her er det flott natur på alle kanter. Vår tur starter fra bussholdeplassen Hemsingbrue i østenden av Vangsmjøse. Her stopper busser fra både Oslo og Bergen, som på veien korresponderer med annen kollektivtransport fra omtrent hele landet. Den som vil overnatte i nærheten før turstart, kan gjøre det på Sørre Hemsing, en flott, privatdrevet gård hvor besøkende bor i bygninger fra 1600- og 1800-tallet. Her kan du møte gårdsdyr, spise lokal mat eller leie kano, for å nevne noe.

Første del av turen fra bygda og opp i fjellet innebærer drøye 1000 meter stigning. De som vil slippe å gå omtrent halvparten av dem, kan ta drosje fra Hemsingbrue til Herredalen eller Sanddalen lenger vest, noe vi vil anbefale. Fra Herredalen er det uansett syv kilometer og over 500 meter stigning igjen før vi kommer til den selvbetjente hytta Tomashelleren.

Vi skal besøke to slike selvbetjente hytter før vi til slutt ankommer betjente Fondsbu. Tomashelleren ligger pent til og er oppkalt etter den nærmeste lille fjelltoppen. Hytta har 14 sengeplasser, vedovn og ellers alt av kjøkkenutstyr og dekketøy. I proviantrommet finner vi et godt utvalg av mat.

Mer informasjon om ruten 

Tomashelleren til Yksendalsbu

Avstand: 11,5 km 

Nå har vi kommet opp i høyfjellet. Gjennom resten av turen skal vi veksle mellom å bevege oss fra rundt 1000 til 1500 meter over havet.

På dag to legger vi i vei fra Tomashelleren forbi flere vann og ned gjennom Dingledalen. Om du er av typen som gjerne svinger fiskestenger på tur, kan du stoppe her og prøve fiskelykken. Flere av vannene vi passerer, har gode bestander av blant annet ørret.

Vi synker fort i terrenget mot innsjøen Olefjorden, som vi krysser øst for Yksnin. Herfra er det ikke mange kilometerne igjen til Yksendalsbu, en ombygd gjeterhytte som har vært selvbetjent DNT-hytte siden 1993. Her kan vi ta kvelden med utsikt over dalen rundt oss. Fra Tomashelleren til Yksendalsbu har vi gått snaue tolv kilometer, mye av turen bortover og nedover. Om vi ikke er direkte utkjørt etter etappen, er det bare positivt. Morgendagens vandring blir nemlig litt lengre.

Mer informason om ruten 

Over fjellene mot Fondsbu

Den Norske Turistforening beregner at vi trenger cirka syv timer for å gå de 16–17 kilometerne til Fondsbu i vestenden av Bygdin. Derfor smører vi en solid matpakke og fyller sekken med drikke og snop før avreise fra Yksendalsbu.

Etappen starter med bratt stigning opp til Vardeggene før den fortsetter vestover i relativt lettgått fjellterreng. Fra utsiktspunktene, som vi passerer jevnt og trutt underveis, har vi fantastisk utsyn mot fjelltopp etter fjelltopp på den andre siden av Bygdin. Mange av dem, faktisk de fleste, er godt over 2000 meter høye. Selv går vi langs vann etter vann gjennom Vennisstøldalen og videre ned mot Fondsbu.

Kanskje er det sent når vi kommer frem. Da får vi bare nyte tanken på at vi i kveld ikke behøver å varme opp hytta eller lage maten vår selv. På betjente Fondsbu får vi alt ferdig servert.

Mer informasjon om ruten 

Slik kommer du deg dit

Adkomst med kollektivtransport

Bussen fra Oslo eller Bergen stopper ved Hemsingbrue som ligger i østenden av Vangsmjøse. 

Annonse