Klassikeren Haukeliseter til Ådneram til fots

Annonse

Om turen

En klassisk langtur i Ryfylkeheiane fra Haukeliseter i nord til Ådneram/Øvre Sirdal i sør. Merket sti går i variert terreng over snaufjell, gjennom snødekte skar, daler, myrer og skog. Det er gode sjanser for å se reinsdyr, ta alltid hensyn til dyra og følg stien.

Alle hyttene etter Haukeliseter er selvbetjente, så man slipper å bære med seg mat. Men strøm er begrenset så husk å ha med tilstrekkelig batteri til kamera og mobil om nødvendig. Lite mobildekning underveis. Ha alltid med kart og kompass.Denne langturen kan også passe for familier med barn som har noe erfaring fra fjellvandring. Da kan det anbefales å legge inn én eller flere hviledager på noen av hyttene, for å pleie evt. gnagsår eller bare for å ha det kjekt, slappe av og nyte roen i fjellet.

Snøfenner ligger gjerne til langt utpå sommeren og enkelte elver kan ha stor vannføring og kreve vading. Det kan være lurt å ha med tau til vading over elver, samt vandrestaver. Det er anledning til mange friske bad og/eller fisking underveis. I riktig sesong kan du også plukke multebær.

Løypa: Haukeliseter Fjellstue - Holmavatnhytta - Bleskestadmoen - (Jonstølen) - Krossvatn - (Vassdalstjørn) - Hovatn - Storsteinen - Kringlevatn - Heibergtunet Storevatn - (Taumevatn) - Ådneram

Dag 1: Bruk dagen på å komme deg til Haukeliseter Fjellstue, og unn deg selv middag, badstue og en god natts søvn. Dette er første og siste betjente hytte du overnatter på under denne turen.

Dag 2: Den første etappen fra Haukeliseter til Holmavatnhytta er blant de lengste på hele turen. Terrenget er imidlertid snilt, samtidig som høyfjellslandskapet kan by på flotte naturopplevelser.

Dag 3 - 10: Dagsetapper med varierende lengde, du kan velge selv om du vil overnatte på alle hyttene underveis eller passere hytter for raskere fremdrift. Eksempelvis, de dagene du passerer Vassdalstjørn og Taumevatn kan du gå rett videre til neste hytte for å få en lang dagsetappe. Har du imidlertid god tid er det bare å ta med seg alle hyttene langs denne ruta, og heller bruke ettermiddagene på å utforske turmulighetene rundt hyttene.

Ådneram har veiforbindelse til Sirdal. Du kan avbryte turen på flere steder underveis - fra de aller fleste hyttene er det rimelig greit å komme seg tilbake til sivilisasjonen.

Ta kontakt med Tursenteret i Stavanger hvis du ønsker hjelp til å planlegge turen!

Tips: Vil du gå helt sør til Kvitlen? Sjekk ut Ryger! Denne SignaTURen overlapper med "Klassikeren" fra Haukeliseter til Storsteinen, men tar så en annen rute sørover til Kvitlen.

Løypa med beskrivelser for hver hytte-til-hytte-etappe:

Haukeliseter - Holmavatn 

Holmavatn - Bleskestadmoen 

Bleskestadmoen - Jonstølen 

Jønstølen - Krossvatn 

Krossvatn - Vassdalstjørn 

Vassdalstjørn - Hovatn 

Hovatn - Storsteinen 

Storsteinen - Kringlevatn 

Kringlevatn - Heibergtunet Storevatn 

Heibergtunet Storevatn - Taumevatn 

Taumevatn - Ådneram 

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Helårsvei E134 over Haukelifjell. Se vegvesen.no for trafikkmeldinger og informasjon om kjøreforhold.

Fra Ådneram, Rv45 til Sinnes, og evt videre via Hunnedalen til E39 ved Ålgård.

Adkomst med kollektivtransport

Til Haukeliseter kommer du deg enkelt med Haukeliekspressen. Daglige avganger fra Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Haugesund. Busstopp like utenfor hovedinngangen på Haukeliseter. Se nor-way.no for rutetider.

Dessverre er kollektivforbindelsen til Ådneram dårlig. Kjerag-bussen (GoFjords) er et alternativ.

Annonse