Denne turen er en av våre Historiske vandreruter. Et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.
Fra Gjendesheim til Fondsbu via de historiske turisthyttene Memurubu, Gjendebu og Torfinnsbu går man i fotsporene til noen av de mest markante personlighetene i norsk fjellhistorie. I dette området har en rekke pionérer innen friluftsliv, fjellsport, litteratur og musikk blitt inspirert – og selv satt sine spor. Noen av disse stiene var de første stiene som ble vardet av Turistforeningen, og varden som markerer nedstigningen til Besseggen fra Veslefjell var den aller første som ble merket med rødmaling for at den lettere skulle ses i tåka.
Les mer om Jotunheimen og Historiske vandreruter ved å trykke på lenkene til høyre på siden.
RUTEBESKRIVELSE:
Historisk vandrerute Jotunheimen er en krevende tur å gå. Høydeforskjellene er store, og både Bukkelægeret og stigningen fra Gjende opp i Svartdalen er bratte. Til gjengjeld er det mulig å sende bagasjen sin med rutebåtene på Gjende og Bygdin, slik at man kun bærer dagstursekk på ryggen underveis. Rutebåtene gjør det også enkelt med adkomst til turisthyttene underveis på turen. Historisk vandrerute Jotunheimen kan fint gås også som enkeltetapper, da alle turisthyttene underveis er mulige å nå med rutebåt på Gjende eller Bygdin – også disse med et historisk sus.
ETAPPE 1: Gjendesheim – Memurubu 13 km
Fra starten ved Gjendesheim - en av DNTs aller første hytter - begynner stigningen umiddelbart mot Veslefjellet på steintrapper anlagt av sherpaer fra Nepal for å dempe erosjonen langs stien. Etter turens lengste stigning på 800 høydemeter venter stikk motsatt stigningskurve og sannsynligvis enda høyere puls ned verdensikonet Besseggen. De fleste fjellvandrere går Besseggen motsatt vei, og går dermed glipp av det fantastiske panoramaet som omgir deg hele veien ned Besseggen. Den siste lange unnabakken ned til Memurubu kan være krevende for knærne etter en lang dag.
ETAPPE 2: Memurubu – Gjendebu 10 km
Fra Memurubu går det bratt opp - til du raskt er oppe på fjellplatået Memurutunga. Her går stien tett på et knippe svært fiskerike ørretvann. Ta med deg fiskestanga og napp med deg middagen underveis! Snart går stien enda brattere ned igjen til Gjende ned Bukkelægeret - Gjende sin andre store kjendis nest etter Besseggen. I de bratteste partiene er det lagt ut kjetting og wire som gjør ferdselen sikrere. Vel framme på Gjendebu trår du bokstavelig talt inn i nasjonalromantikken. Her kan du fortsatt se kyr på saftig fjellbeite hele sommeren.
ETAPPE 3: Gjendebu – Torfinnsbu 15 km
Noen få hundre meter fra Gjendebu starter den bratte stigningen opp i Svartdalen. Denne etappen er turens minst krevende målt i høydemeter, og tar deg fra Gjende over til Bygdin. Underveis er svimlende majestetiske Knutsholstind (2341 moh) din følgesvenn - i tindesportens ungdom ansett for å være Norges høyeste fjell. Etappen avsluttes på Torfinnsbu ved Bygdins bredder - hytta som faktisk er delvis bygget av materialer fra Den Norske Turistforenings aller første hytte - Tvindehougen ved Tyin. Torfinnsbu er i dag en selvbetjent DNT hytte. Fra hytta har du tilgang en rekke 2000-meters topper.
ETAPPE 4: Torfinnsbu – Fondsbu 22 km
Noen få kilometer etter å ha forlatt Torfinnsbu i retning Fondsbu er du inne i "Vinje-land". Den storslåtte skillingsvisa "Lenda frå Land" er lagt hit, og forteller om hesten som "brester men aldri han bognar". Denne dagsetappen er turens lengste, men ruta ble lagt om i 2019 og store deler av turen går nå langs Bygdin. I det stien nærmer seg historiske Eidsbugarden og Fondsbu kommer du inn i et område med mange kulturminner - og vertinne Solbjørg sin entusiastiske velkomst og fantastiske bevertning er prikken over stien på en svært innholdsrik sti.
Valdresekspressen 161 til Gjendesheim , Valdresekspressen 160 til Tyin og lokalbuss inn til Fondsbu. Sjekk www.jvb.no for rutetider buss og båt
Alle fjellstuene langs Historisk vandrerute Jotunheimen kan nås med kollektivtransport. I tillegg kan du faktisk ta rutebåt mellom alle fjellstuene, bortsett fra mellom Gjendebu og Torfinnsbu - noe som gjør det mulig å sende både bagasje underveis og selv hoppe på rutebåten om dagsformen ikke er god nok.