Historisk vandrerute Jotunheimen

Publisert av: Den Norske Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  61,0 km
  4 dager
  En vei
 • Sesong
  Jun - okt
Følg de kulturhistoriske sporene til pionérene som viste vei til det mest ikoniske fjellområdet i Nord-Europa.

Underveis overnatter du på turisthytter hvor historien bokstavelig talt sitter i veggene, og blir ryggsekken for tung kan du sende baggasjen (og eventuelt deg selv) med de historiske rutebåtene på Gjende og Bygdin. God toppdagelsestur!

NB! Historisk vandrerute har også egen nettside: https://vandrerutejotunheimen.dnt.no/

FJELLTURISMENS VUGGE

Eg er som vel du veit, ein fjellets mann,
og derfor dreg til fjells so tidt eg kan,
å friska meg på fly og bratte bryn
og sjå ikring meg alle store syn.


Slik åpner Aasmund Olavsson Vinjes "Pantebrev" - diktet som var Vinjes bidrag til opprettelsen av Den Norske Turistforening, og dermed også til utviklingen av sti- og hyttenettverket som du i dag kan følge på din vandring i fotsporene til Jotunheimens historiske pionérer. Underveis vil du gå både Besseggen og Bukkelægeret og vandre i dagevis langs de legendariske fjellsjøene Gjende og Bygdin. På vandringen fra Gjendesheim via de historierike turisthyttene Memurubu, Gjendebu og Torfinnsbu til Fondsbu går du på hver eneste etappe bokstavelig talt i fotsporene til noen av de mest markante personlighetene i nyere norsk fjellhistorie. Etter å ha stiftet bekjentskap med Jo Gjende, Ibsens Peer Gynt, Tre i Norge ved to av dem, Gjendine Slålien og Edvard Grieg, møter du på Fondsbu bautaen Aasmund Olavsson Vinje i form av en steinbyste som skuer ut over hans kjære Jotunheimen.

Historisk vandrerute Jotunheimen er en av flere historiske vandreruter lansert av Riksantikvaren og Turistforeningen i samarbeid.

TIL LANDS ELLER TIL VANNS - DITT VALG FRA DAG TIL DAG

Historisk vandrerute Jotuneheimen kan fint gås også som enkeltetapper, da alle fjellstuene underveis er mulige å nå med rutebåt på Gjende eller Bygdin - også disse med et historisk sus. På alle etapper der det går båt, kan du også sende bagasje med rutebåten - noe som gjør det mulig å gå nesten hele Historisk vandrerute Jotunheimen med kun dagstursekk.

HISTORIEN

Fjellområdet som avgrenses av fjellsjøene Gjende og Bygdin i Jotunheimen er den historiske "vuggen" til både Den Norske Turistforening og norsk fjellturisme. I dette området har en rekke pionérer inn friluftsliv, fjellsport, litteratur og musikk blitt inspirert - og selv satt sine spor.

TURBESKRIVELSE
Historisk vandrerute Jotunheimen er en krevende tur å gå. Høydeforskjellene på tre av etappene er store, og både Bukkelægeret og stigningen fra Gjende opp i Svartdalen bratte. Til gjengjeld er det mulig å sende bagasjen sin med rutebåtene på Gjende og Bygdin, slik at du kun bærer dagstursekk på ryggen underveis. Rutebåtene gjør det også enkelt med både adkomst og exit til fjellstuene underveis på turen.

Etappe 1: Gjendesheim - Memurubu over Besseggen

Fra starten ved Gjendesheim - en av DNTs aller første hytter - begynner stigningen umiddelbart mot Veslefjellet på steintrapper anlagt av sherpaer fra Nepal for å dempe erosjonen langs stien. Etter turens lengste stigning på 800 høydemeter venter stikk motsatt stigningskurve og sannsynligvis enda høyere puls ned verdensikonet Besseggen - kåret til en av planetens 20 beste fotturer av National Geographic. De fleste fjellvandrere går Besseggen motsatt vei, og går dermed glipp av det fantastiske panoramaet som omgir deg hele veien ned Besseggen.Den siste lange unnabakken ned til Memurubu kan være krevende for knærne etter en lang dag. For detaljert turbeskrivelse samt historie og kulturminner tilknyttet etappen - se lenker i høyremargen.

Etappe 2: Memurubu - Gjendebu via Bukkelægret

Fra Memurubu går det bratt opp - til du raskt er oppe på fjellplatået Memurutunga. Her går stien tett på et knippe svært fiskerike ørretvann. Ta med deg fiskestanga og napp med deg middagen underveis! Snart går stien enda brattere ned igjen til Gjende ned Bukkelægeret - Gjende sin andre store kjendis nest etter Besseggen. I de bratteste partiene er det lagt ut kjetting og wire som gjør ferdselen sikrere. Vel framme på Gjendebu trår du bokstavelig talt inn i nasjonalromantikken. Her kan du fortsatt se kyr på saftig fjellbeite hele sommeren. For detaljert turbeskrivelse samt historie og kulturminner tilknyttet etappen - se lenker i høyremargen.

Etappe 3: Gjendebu - Torfinnsbu gjennom Svartdalen

Noen få hundre meter fra Gjendebu starter den bratte stigningen opp i Svartdalen. Denne etappen er turens minst krevende målt i høydemeter, og tar deg fra Gjende over til Bygdin. Underveis er svimlende majestetiske Knutsholstind (2341 moh) din følgesvenn - i tindesportens ungdom ansett for å være Norges høyeste fjell. Etappen avsluttes på Torfinnsbu ved Bygdins bredder - hytta som faktisk er delvis bygget av materialer fra Den Norske Turistforenings aller første hytte - Tvindehougen ved Tyin. Ingen annen DNT-hytte har lettere tilgang til flere 2000-meterstopper! For detaljert turbeskrivelse samt historie og kulturminner tilknyttet etappen - se lenker i høyremargen.

Etappe 4: Torfinnsbu - Fondsbu

Noen få kilometer etter å ha forlatt Torfinnsbu i retning Fondsbu er du inne i "Vinje-land". Den storslåtte skillingsvisa "Lenda frå Land" er lagt hit, og forteller om hesten som "brester men aldri han bognar". Denne dagsetappen er turens lengste og med stor høydeforskjell på toppen har du en krevende dag foran deg. I det stien nærmer seg historiske Eidsbugarden og Fondsbu kommer du inn i et området med mange kulturminner - og vertinne Solbjørg sin entusiastiske velkomst og fantastiske bevertning er prikken over stien på en svært innholdsrik sti.

KULTURMINNER OG SEVERDIGHETER

Hvis det kan interessere Dem at vide, saa er Peer Gynt en virkelig Person, der har levet i Gudbrandsdalen, rimeligvis i Slutningen af forrige eller i Begyndelsen af dette Aarhundrede. Hans Navn er endnu godt kjendt blandt Almuen deroppe"
- Henrik Ibsen i et brev til sin forlegger 18 august 1867.

Historisk vandrerute Jotunheimen er spekket med spennende kulturhistorie, kulturminner, naturattraksjoner og historiske turisthytter - du finner mange av dem i lenker i høyremargen.

Når du er vel framme på Fondsbu og Vinjestogo i Bygdin sin vestre ende passer ordene til Aasmund Olavsson Vinje - Jotunheimens far - perfekt som punktum for en storslått fjellvandring:

"Men ettersom eg meir på Alder steig og Foten mindre lett frametter seg, so laut eg sveiva meg og snu at eg i Jotunheimen fekk ei bu, der eg ein Maanads tid kan leva vel og styrkja millom Fjellom Skrott og Sjel"

Vinjes bu står ved Fondsbu og Eidsbugarden den dag i dag - og det samme gjør ei steinbyste av Jotunheimens navnefar - for at Vinje skulle få sitt ønske oppfylt:

"Men naar eg no er lagd i kista, so vil mi aand slaa upp sin heim deruppe milliom fjelli. Og so vil eg sitja der paa Falketind og sjaa ut yver Noreg, og Fjellradirne skal stiga fram..."

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Historisk vandrerute Jotunheimen kan gås begge veier - både med start på Gjendesheim og Fondsbu. Starter du turen på Gjendesheim kan du i høysesong ta både ekspressbuss og privatbil til døra. Også Fondsbu ligger ved bilvei - og ønsker du å returnere til Gjendesheim for å plukke opp bilen der er dette fullt mulig ved å ta rutebåten Bitihorn tilbake over Bygdin og så buss, taxi eller privatbil over Valdresflya tilbake til Gjendesheim.

Adkomst med offentlig transport

Alle fjellstuene langs Historisk vandrerute Jotunheimen kan nås med kollektivtransport. I tillegg kan du faktisk ta rutebåt mellom alle fjellstuene, bortsett fra mellom Gjendebu og Torfinnsbu - noe som gjør det mulig å sende både bagasje underveis og selv hoppe på rutebåten om dagsformen ikke er god nok.
Annonse