Isveien fra Sunndal til Bondhusbreen

Publisert av: Bergen og Hordaland Turlag
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  5,3 km
  2 timer, 30 minutter
 • Sesong
  Jun - sep

Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger på www.bergenoghordalandturlag.no/føremeldinger før turen.

Spaserveien fra Sunndal til Bondhusbreen har en veldig spennende historie. Den 3 km lange gusveien er i god stand. Den snort seg opp langs elven, mellom ruvende fjell i vakkert kulturlandskap.

Veien ble bygget i 1863 av sagbrukeier og skipsreder Joan Martin Dahl fra Kragerø. Formålet med veien var å få eksportert is fra brefallet i Bondhus og frakte den over Bondhusvatnet i store robåter. Ut i dalen ble isen transportert med hest til bryggen for lasting om bord på større farøy. Hva isklump skulle veie 1 våg; 18 kg. Siden det ble betalt per våg, var det vanskelig å bære 2-3 våger om gangen. Isen ble så veid på nytt ved kaien, der det ofte viste seg at isen hadde smeltet underveis.

Prosjektet var ikke særlig vellykket. Under overfarten ble sagflis benyttet som isolasjon. Den tidkrevende transporten far breen og den lange reisen over havet, gjorde at smeltingen var for stor. Sjøreisen var heller ikke ufarlig med den glatte og styrlige lasten. Båter skal ha forlist etter at fønvinder satte fart i smeltingen og laget ubalanse i skuten. Is-eksporten ble avviklet etter noen få skipslaster, mens Isveien kom til nytte som turistvei.

Og hvis du lurer på hvorfor de gikk gjennom alt dette strevet for å frakte ut isen fra Bondhus, så var det for å kjøle ned drikke under lagring; datidens kjøleskap.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

En god halvtimes kjøring fra ferjeleiet ved Rosendal, eller fra Odda og gjennom Folgefonntunnelen. Man kjører av hovedveien i Sunndal sentrum, gjennom et gårdstun og opp til tilrettelagt parkering ved stistart.
Annonse