Romsdalseggen

Publisert av: DNT Romsdal
Annonse

Om turen

Krevende rute med luftige partier. Utsatt og vanskelig i dårlig vær og vind. Denne ruta kalles Romsdalseggen normal og er mer krevende enn Romsdalseggen familie om Høgnosa, og tar 7 timer etter vanlig DNT-standard. Med lett topptursekk går turen fortere. Turen er egnet for litt eldre barn med fjellerfaring.

I Isfjorden følg skilt til Liabygda og videre til Venjedalen. Start ved parkeringsplass på Venjedalssetra. Gjennom sommersesongen går det daglig avgang med buss fra skyss-stasjonen på Åndalsnes. Det anbefales å bruke denne, så slipper man å organisere henting av bil i Venjesdalen i ettertid. Stien er en DNT sti som er godt vardet og merket.

Følg veien et lite stykke og ta av til høyre. Følg godt merket sti opp lia til høyre for elva. Omtrent midtveis i lia krysser en elva på et flatt parti, og fortsetter opp til venstre for elva. Her er det fine berg å ta en rast på. Like etter skoggrensa legger terrenget seg, og stien går slakt innover Hesteheian.

Like før vannskillet kommer en til et skiltet stikryss.Ta av til venstre og følg tråkket langs en tydelig fjellrygg oppover til ryggen mellom Blånebba og Aakesfjellet. Tung oppstigning, men fantastisk utsikt når en kommer opp på toppen av ryggen.

Den anbefales å ta turen via toppen av Blånebba. Dette tar en liten time ekstra tur/retur, og turen følger toppryggen hele veien opp og tilbake. Hvis ikke tar en til høyre og følger rygg som går over til en egg mot Mjølvafjellet. Stien mot Åndalsnes følger denne toppeggen videre hele veien.

I starten hold til venstre på eggen, helt på kanten mot Romsdalen. Etter et lite stykke går eggen litt bratt ned og over Halsaskaret, før oppstigningen til Mjølvafjellet. Her er det et kort bratt parti som er sikret med kjetting. Like før toppen av Mjølvafjellet passerer en Romsdals høyest liggende bjørk, som klorer seg fast helt på kanten.

Etter bjørka legger terrenget seg, og stien følger et stykke til venstre for ryggen ut til Aakesvarden som står helt på kanten mot Romsdalen. Herfra er det en markert egg som leder ned mot Mjølvaskaret, med en luftig passasje over til Høgaksla. Fra Høgaksla går stien ned en rygg til høyre og så videre ned eggen til Nesaksla, der det er ei steinhytte.

Fra Nesaksla er det tydelig og godt merket sti ned. I de bratteste partiene øverst slynger nå Romsdalstrappa seg ned, og anbefaler en tur ut på Rampestreken som gir en luftig opplevelse med veldig flott utsikt. Etter Romsdalstrappa går stien ned skogen til Åndalsnes.

NB! I Venjesdalen er det båndtvang i perioden 1. april til 1. oktober for å verne hekkende fugler og andre dyr som er ekstra sårbare i denne perioden. Langs Romsdalseggen kan du se Norsk Villsau og storfe av rasene Hereford og Limousin. Det er viktig at du respekterer båndtvangen slik at disse dyrene ikke blir forstyrret.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Vei fra Isfjorden/Åndalsenes. Buss fra Åndalsnes Skysstasjon til Venjesdalen fra 1. juli til 30. september hver dag kl 9.30. 
Annonse

Publisert av

DNT Romsdal