Gaustatoppen (1883 moh) - toppen av Telemark

Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 9,3 km
  • 5 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 775 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - okt

Gaustatoppen (1883 moh.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge.

Årlig bestiger mer enn 120 000 mennesker fjellet, som med sin karakteristiske hvitstripete, langstrakte rygg er synlig fra store områder i Sør-Norge. Den enkle tilgjengeligheten fra sentrale deler av Østlandet bidrar også til å gjøre toppen til et populært turmål.

RUTEBESKRIVELSE:
Det finnes mange veier til Gaustatoppen, men dette turforslaget er den enkleste ruten til toppen. Det er også mange muligheter for overnatting i området. Tuddal og Gaustablikk ligger nærmest, men Rjukan byr også på mange fine steder.


Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn tar det knappe tre timer å gå opp og to timer ned i vanlig tempo. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er brei og tydelig. Steinete, særlig på slutten, så det er best å gå i fjellstøvler. Etter hvert som du nærmer deg toppen blir utsikten stadig finere, og du ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte (1850 moh.) der det er servering og muligheter for å overnatte (kun bestilling på forhånd). Her kan du også gå på toalettet, som kan betales for med kort. Det siste stykket nordover ryggen gir flott utsikt i alle retninger, ikke minst over Hardangervidda som brer seg ut i nordvest. Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn.

GOD TUR!

Adkomst med egen bil

Buss til Rjukan (Rjukanekspressen). Drosje opp til Stavsro. Evt. egen bil til Stavsro.
Annonse