Velaus i Vegårshei/Gjerstad og Nissedal kommuner

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 9,5 km
  • 5 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 261 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - okt

Turen starter ved bommen ved Kleivvann på Vegårshei (vi håper at bommen her blir permanent åpen sommertstid fra 2014) En følger skogsbilvegen 1,5 km innover til fots til Trandlemyrene ca 320 moh. Ordet trandle betyr å legge stokker på tvers i myra slik at det er lettere å komme over med hest eller traktor for tømmerkjøring (og høykjøring fra myrslåttene før i tida).
Fra Trandlemyrene er det merket løype 6,2 km opp til Velaus . Stien går forbi hyttetunet ved Trandlemyrene (0,5 km), forbi hytta ved Midtslåtta (1 km), Donasmyra og opp til hytta på Ormtjennhovet (2,8 km - ca 380 moh). Her blir landskapet mer åpent og en ser nå Velausryggen framfor seg. Løypa går nå over flere store myrer, og her har turlaget hatt en større dugnad sommeren 2013 med å lage gangbaner slik at en kan gå rimelig tørrskodd på joggesko.
200 meter vest for hytta skimter en en større varde ca 100 mor SV. Den kalles ”Ovnen” og er grensa mellom Aust-Agder og Telemark fylker og Nissedal,
Gjerstad og Vegårshei kommuner.
Vi gjør nå en svipptur innom Gjerstad kommune i det vi runder Trælvann og passerer skogsbilveien som kommer fra Felle. Oppi lia krysser vi fylkes- og kommunegrensa i bekken og vandrer de siste 2 kilometerne til topps i Nissedal kommune.
Ved Bergtjønn kan det være fint å ta en matpause. Etter en bratt kneik kommer en så opp på selve ryggen og får et praktfullt skue utover mot havet og Vegårsheis skogvidder. Lenger framme får en også utsikten mot nord og vest og ser over mot Havrefjell, Solhomfjell og heiene innover, samt mot Skåli og Felle. Det er flott å gå på svafjella den siste kilometeren mot høyeste toppen 517 moh. På klare dager kan en nå se Lifjell i det fjerne (til høyre for Solhomfjell). I postkassa på toppen kan en skrive seg inn i turboka.
Om en har mye energi på lager, kan en ta turen (umerka) nedom Stefanstoga i Nutane vest for Nutetjønna. Hola har oppstått etter utvinning av bergkrystall. Her bodde den fredlause Stefan med to kjerringer en gang på 1600-tallet. Se mer info lenger ned.
På tilbakevei kan en velge alternativ trase 1km (merka) på vestsiden av Bergtjønn. Løypa følger Velausryggen helt ut i sør og vender så nordøstover ned ei smal kløft til sørenden av Bergtjønn. Et artig alternativ, men det bør være tørt pga bratt svafjell før kløfta.

ALTERNATIVER
Fra Trandlemyrene er det merka løype vestover til Grønfjell, ca. 2,5
km opp til Grønfjell (495 moh) med fin utsikt over Nordfjorden og
til Bjørnehiet med to fine holer i fjellet som kan brukes til
overnatting og ly i dårlig vær. Om Bjørnehiet bærer sitt
navn med rette strides de lærde.
STEFAN OG STEFANSTOGA
Historia om Stefan begynner med at han drepte en svensk
skreppkar i Birkenes. Han ble lyst fredløs og rømte først
til Åmli der han bodde ved Gjeronesstraumen der brua
krysser Nidelva i dag. Etter at han hadde drept det kvinnfolket
han bodde sammen med måtte han flykte igjen og
kom til Felle og slo seg ned i Stefanstoga. Stefan hadde et
ustyrlig sinne og herja i bygda hvor han henta seg både
mat og kvinnfolk. Stefan ble drept av Tellef Øy etter at
han hadde prøvd å røve bruden i et bryllup på Onstad.
Stefans navn finnes i gamle tingbøker så det er nok en historisk
person om enn med litt fargelagt ettermele.

Adkomst med egen bil

Følg fv 414 fra Myra på Vegårshei og kjør 6 km mot Sundet, ta av vegen mot Øygardslia og kjør denne til endes (8km), her tar skogsbilveg med betalingsbom av til høyre. Betal i kassa og kjør opp til Kleivvann og ny bom, her må man parkere. (vi håper bommen ved Kleivvann bli permanent åpen fra 2014)
Annonse