H.M. Dronning Sonjas panoramatur - Dronningstien

Publisert av: Odda/Ullensvang Turlag 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  16,4 km
  6 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - sep

"Dronning Sonjas panoramatur" går opp til 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Med utsikt innover Sørfjorden og over til Folgefonna, får du mulighet til å gå de berømte "Munketrappene", og ikke minst få gleden av å passere tusenvis av frukttrær på veg ned mot fjorden. Denne turen har alle Fjord-Norges kvaliteter ved seg.

RUTEBESKRIVELSE:
H.M. Dronning Sonjas turløype begynner på Røte («Velteplassen»), 6 km nord for Lofthus, et stykke oppe i lia. For å komme til Røte tar du av i krysset ved Essostasjonen i Kinsarvik og kjører til parkeringsplassen. Derfra går du på traktorvei opp til Hardangervidda, 890 meter over havet, hvor den merkede stien begynner.

Turen går forbi et par små vann, krysser trekket til hjort og elg ved Ulvskjaft, og fortsetter til Duk, der det står en svær steinvarde. Rett før nedstigningen starter, gjør løypa en kraftig sving ved Rjukande. Der fosser elva forbi i en smal kløft, rett før den kaster seg utfor fjellkanten utenfor synsvidde fra stien.

Så vender du nesen nedover og bort fra vidda, går forbi landemerket Nosi og kommer etterhvert til de kjente "Munketrappene" som skal ha blitt laget av lokale cisterciensermunker fra år 1210 til 1537.

Videre går turen langs sti og etter hvert på traktorvei og vei som svinger seg ned mot bygda. Du kan også følge den T-merkede stien som går gjennom skogen.

Dette er en fantastisk flott tur med Hardangervidda nasjonalpark på din ene side og Sørfjorden på den andre.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Rett ved Essostasjonen på Kinsarvik er det et kryss med skilt til «Dronningstien». Følg den veien opp til mot Røte. Her er det parkeringsplass.
Annonse