H.M. Dronning Sonjas panoramatur - Dronningstien

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  14,1 km
  6 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

«Dronning Sonjas panoramatur» går opp i 1100 meters høyde i fjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Ordet panorama beskriver turen i all sin prakt. Her har du utsikt over fjord og bre og du får muligheten til å gå de berømte Munketreppene, og ikke minst får du gleden av og passere flere tusen frukttrær på veien ned mot fjorden. Denne turen har alle Fjord-Norges kvaliteter ved seg.

Dette er en klassiker og en fantastisk flott dagstur med Hardangervidda nasjonalpark på den ene siden og spektakulær utsikt over Sørfjorden, Folgefonna og Oksen på den andre.

Stien ble åpnet av Dronning Sonja i 2013 og er den eneste turen som kan titlueres H.M. Dronning Sonja. Detter er en av Dronningen sine favoritt turer og hun har de siste 20 årene gått i dette område både til fots og på ski. 

NB! Man kan ikke gå ned til Lofthus på ski, da må man gå opp og ned fra/til Røte.

Rutebeskrivelse:

H.M. Dronning Sonjas turløype begynner på Røte (velteplassen/Vassmyrane), 6 km nord for Lofthus, et stykke oppe i lia. For å komme til Røte tar du av i krysset ved Esso-stasjonen i Kinsarvik, se skilt «Dronningstien» og følg asfaltert vei et god stykke opp til den første parkeringsplassen «Velteplassen». Om du velger å parkere her kan du gå snarvei gjennom hogstfeltet. Stien her er merka med skilt «snarveg» der asfalten slutter og det henger blå bånd på ruta opp mot den øverste parkeringen. Velger du å parkere på den øverste parkeringen «Vassmyrane» følger du grusveien videre oppover. 

Man må betale vegavgift for bruk av privat vei og parkering på 200kr. Informasjon om dette står på begge parkeringsplassene.

Fra parkeringsplassen følger du traktorvei oppover til Heng «sjekk-ut punkt» 890 meter over havet hvor den merkede stien begynner. Dronningstien er merket med en blå D etter dronningens instruksjoner. Turen går forbi et par små vann, krysser trekket til hjort og elg ved Ulvsjaft, og fortsetter til Duk, der står en svær og ruvende steinvarde « sjekk-ut punkt».

Rett før nedstigningen begynner tar løypa en kraftig sving ved Rjukande og du kommer inn på den T-merkede stien mellom Lofthus og Stavali. Der fosser elva forbi i en smal kløft , rett før den kaster seg utfor fjellkanten utenfor synsvidde fra stien. Fossen kalles Bjødnabykset. Her vender du nesen nedover og bort fra vidda, går forbi landemerke Nosi «sjekk-ut punkt» og kommer etterhvert til de kjente «Munketreppene» som skal ha blitt laget av lokale ciderciensermunker fra år 1210 til 1537. Videre går turen langs sti og etter hvert på traktorvei som svinger seg ned mot de mange eplehagene Lofthus har å by på. Du kan også følge den T-merkede stien gjennom skogen.

Hardanger er unikt og har mye å by på, så legg gjerne opp til å være i området noen dager. Gå flere av de mange flotte turene her og stikk innom de lokale saft og sider produsentene, opplev fruktblomstringen i mai/juni og test ut lokale produkter, frukt og andre råvarer. Hardanger har mange produkter som har beskyttet geografisk betegnelse som feks. Plommer fra Hardanger, Sider fra Hardanger, Moreller fra Hardanger, Epler fra Hardanger m.m

God tur!

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Rett ved Esso-stasjonen i Kinsarvik er det et kryss med skilt «Dronningstien». Følg asfaltert veg til Røte og Velteplassen før du eventuelt kjører inn på grusvei og følger den til den øverste parkeringen Vassmyrane. Her kan du parkere mot avgift. Grunnet parkeringsutfordringer i sentrum av Lofthus er det ikke ønskelig at de som skal gå Dronningstien parkerer i sentrum. Det går shuttlebus som kan bestilles fra Lofthus og tilbake til bilen på Røte eller i Kinsarvik.. https://shuttlebushardanger.no/norsk/

Det går også et begrenset tilbud med rutebuss mellom Odda og Kinsarvik og til/fra Voss og Bergen. Sjekk ruter på Skyss.no

Annonse