Langøya rundt (rundtur)

Annonse

Om turen

Langøya er ei naturskjønn og flat øy som ligger rett over sundet ved Langesund. Øya eies av Bamble kommune og mesteparten er landskapsvernområde som forvaltes av Fylkesmannen i Telemark.
Langøytangen fyr ligger på Langøya og her er det nå kystledhytte som kan leies til overnatting. Øya har en mangfoldig historie og en spennende flora med flere sjeldne arter.
Den har lenge vært brukt som rekreasjonsområde av lokalbefolkningen og av tilreisende. Dessverre begynte mye av øya å bli svært gjengrodd og det ble mye flått der. Dette gjorde at øya mistet mye av sin interesse som rekreasjonsområde.
Takket være stor innsats fra Bamble kommune og Fylkesmannen i Telemark er dette nå helt forandret. Mye vegetasjon er fjernet, gressplener og noen stier blir slått med gressklipper og krøtter er satt ut for å holde vegetasjonen nede. Krøtterne er satt ut nord på øya. Områdene er inngjerdet, men kyststien går også gjennom disse. Det er gjerdeklyvere og porter gjennom gjerdene.
De forskjellige tiltakene har gjort at flåttplagen er kraftig redusert. Den er nå sannsynligvis vesentlig lavere enn den generelle plagen på fastlandet. Arbeidet med å «åpne opp» øya vil fortsette i henhold til en egen forvaltningsplan i regi av Fylkesmannen. Med egen fotballslette, badestrender, fiskeplasser o.a. er aktivitetsmulighetene på øya er svært mange.
Stien på øya er laget som en rundløype. Den er en del av kyststien gjennom Bamble. Bamble Turlag har ryddet stien og vært ansvarlig for merkingen med standard blåfarge etter retningslinjer fra Den Norske Turistforening.
Det meste av stien går gjennom landskapsvernområde. Det er viktig at brukerne tar nødvendig hensyn til dette og følger de anvisninger som Fylkesmannen har satt opp på egne tavler rundt omkring på øya.
Turen er meget lett å gå, men vær oppmerksom på at man må gå over noen "gjerdeklyvere" som for enkelte med bevegelsesproblemer kan være en utfordring.
Det er mulig å ta avstikkere fra kyststien. Spesielt anbefales da å besøke Langøytangen fyr på sørspissen av øya. Badestranda i nordvest og øya Lilløy i øst kan også anbefales.
På Langøya hovedgård er det igangsatt restaurantdrift i sommersesongen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Bamble kommune har etablert egne gjestebrygger på Langøya, og det er fergeforbindelse fra Langesund i sommersesongen. Opplysninger om fergetidene på egne oppslag og i Bamble kommune.
Annonse