Kyststien på Bjerkøya i Sande

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  5,1 km
  1 time, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Apr - okt

Denne turen er spesielt fin å gå om våren, når vårblomstene er på det vakreste. 

 Kyststien starter fra P-plassen ved moloen over til Bjerkøya, går over moloen, og så en fin runde på øya. Stien går på asfaltert vei, grusvei, turvei og skogsti, og gjennom skog og hytte- og boligbebyggelse med til dels spennende arkitektur. 

 Vi anbefaler at du går runden «med sola», og tar første vei til venstre, Østsideveien, med en gang du kommer over moloen. Den er skiltet «Kyststien», men skiltet er litt vanskelig å se fordi det står på et gjerde litt inn fra krysset. Skiltet «Østsideveien» kan også være temmelig innevokst. Veien er merket videre med blått på stolper, og ender i en P-plass/snuplass. Herfra fortsetter Kyststien på sti gjennom trolsk og urørt skog med rik og varmekjær flora. Maria nøkkelbånd, tepper av hvitveis og konvall og flott barlind er noe av det du kan observerte underveis. 

 Om litt dukker en småsteinete strand med hvilebenk opp, med utsikt over til Langøya, Rødtangen og Hurumlandet og landet på andre siden av Oslofjorden. Her har en gedigen furu endt sine dager, og ligger som en strandet kjempe ned mot stranda. 

Når du har sett deg mett på utsikten og kryssende båter, fortsetter du på stien som med ett skifter karakter. Nå stiger det rett til himmels! Her får du opp pulsen, og det er ganske bratt ned mot sjøen. Et tau er utlagt for å lette oppstigningen, og det er jammen godt å ha! Vel oppe nærmer du deg det sydligste punktet på øya, og med ett står du på et flott utsiktspunkt med både bord og benker. Vær obs på at det her går rett ned i sjøen, så pass godt på evt. barn! 

 Videre går Kyststien gjennom florarik skog til du kommer ut på grusvei og så på asfaltert vei, Vestsideveien. Nå er du altså på vestsiden av øya, og om litt dukker det opp et skilt ned til et Friområde utstyrt med ballplass, platting med bord, benker og griller, brygge og strand. Vær så god! 

 Om litt er man tilbake ved moloen, og vel tilbake på p-plassen har man tilbakelagt ca 6 km.

 På naboøya i vest, Killingholmen, ligger anlegget Camp Killingen hvor det arrangeres feriekoloni, og hvor DNT Drammen og Omegn inviterer til sommerleirer og aktivitetsdager for barn og ungdom. 

Midt på Killingholmen ligger også turisthytta Veslekillingen, åpnet i 2013, og med to leiligheter som kan bookes hos DNT Drammen og Omegn, og med båter inkludert. Er man gjest på turisthytta, kan man jo også få med seg rundturen på Kyststien på Bjerkøya i løpet av oppholdet. 

 Turen passer for alle som kan fote seg i til dels ulendt og bratt terreng. Ikke egnet for sykler og barnevogner.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Parker på den store P-plassen (gratis) der moloen går over til Bjerkøya i Sandebukta i Sande i Vestfold.
Annonse