Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 20,8 km
  • 8 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 1485 høydemeter totalt
  • Sesong: Jul - sep

Store Nup er for mange selve symbolet på Haukelifjell. Toppen er svært karakteristisk og lett gjenkjennelig med sin stupbratte sørside. Med sine 1661 m.o.h. er Store Nup blant de høyeste toppene på Hardangervidda. 

Turen til toppen er lang og ikke merket. Denne turen bør kun gås på dager med godt vær.

For enklest ankomst, kjør omtrent 5 kilometer vest for Haukeliseter fjellstue. Parker på anvist parkeringsplass eller i veilomme ved Nupshallene (ved den røde hytta og geitegården). 

Fra parkeringsplassen ved Nupshallene følger du merket sommerrute mot Middalsbu. Turen går på merket sti inn Nupsdalen. Hele veien vil du ha Store Nup på din høyre hånd og Verjesteinsuten ved din venstre side. Første del av turen går i middels kupert terreng med moderat stigning hele veien. Etter omtrent 5 kilometer kommer du til en bratt bakke som fører opp til Nupsredet .

Turen videre er umerket. Fra Nupsredet skal du gå sør-øst på selve ryggen av Store Nup. Hold høyden på østsiden av topp 1519 og 1665. Den siste halvdelen av turen mot selve toppunktet er tidvis krevende og går i kupert terreng.

Store Nup har to toppunkter som er markert med hver sin varde. En på 1661 m.o.h. som markerer det høyeste punktet, og en på 1599 m.o.h. som markerer fortoppen som ligger helt ved kanten av det bratte stupet som karakteriserer Store Nup. 

Turen går tilbake samme vei.

Adkomst med egen bil

E134 over Haukelifjell.

Parkering ved Nupshallene, 5 kilometer vest for Haukeliseter fjellstue. 

Adkomst med kollektivtransport

Haukeliekspressen har daglige avganger fra Oslo, Bergen og Haugesund, med korresponderende bussruter til Kristiansand og Stavanger. Busstopp på Haukeliseter fjellstue. Herfra er det 5 kilometer til startpunktet ved Nupshallene. 

Ta bussen til fjells og bli belønnet med Grønt kort.

Annonse