Fottur til Kjerag og Kjeragbolten - majesteten i Lysefjorden

Legg til huskeliste
Annonse

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter er fjellet en flott opplevelse både fra fjorden og fra toppen. Tør du bevege deg ut på Kjeragbolten også? 

Selve turen til Kjeragplatået går i et goldt landskap med mye stein og blankskurte berg. Terrenget er tungt og krevende og turen er lang, men vel fremme får du lønn for strevet. Følg T-merket sti fra parkeringsplassen ved Øygardstølen. Turen starter med kraftig stigning over den første fjellryggen.

Herfra bærer det utfor til Litle Storedal, hvor du på ny skal forsere en kraftig stigning. Fra utløpet av Storedalen følges en bratt egg opp på selve Kjerag-massivet, hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden. Når toppen er nådd, leder stien i åpent og lett terreng fram til varden på Nesatind. Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden. Stavanger Turistforening har bygget en varde med veivisere ute på platået for å hjelpe besøkende til å finne fram. Ikke bygg egne varder på turen. Dette kan villede folk på tur i tåke. 

Det er ikke bare fjellvandrere som har latt seg lokke av Kjeragveggen. Både fjellklatrere og fallskjermhoppere er blitt fristet av suget og spenningen denne veggen byr på. 

Hele turen går på merket sti 6-7 timer (ca. 10 km) tur - retur i kupert terreng. Tidsbruken avhenger mye av vær og føreforhold, og om du er vant til å gå i fjellterreng. Det er lagt ut flere hundre meter med kjetting for å holde seg i. Noen synes dette er krevende partier når en skal ned. Så legg inn ekstra tid hvis du er redd for høyder. Husk også å legge til ca 1. min ekstra per bilde du tar. Halvveis på turen går du forbi ei steinsatt nødbu. Steinbua er oppført som et sikkerhetstiltak slik at turgåere skal kunne søke ly dersom det skulle bli dårlig vær, eller det skulle oppstå andre uforutsette hendelser. 

I nødbua har man i nødsituasjoner mulighet til å fyre i vedovn, og varme seg med ulltepper. Ved og ullpledd ligger under sittebenkene i hytta. Benkene er låst med en kodelås. Koden til benkene får man i en nødsitusjon ved å ringe 113.

Retur til Øygardstølen samme vei.

Kjettingene langs stien demonteres om høsten (omkring 15. oktober) og monteres opp når snøen er smeltet - dette pleier å skje i midten av mai, kort tid etter åpning av veien (se Statens Vegvesen). Ta kontakt med Tursenteret eller sjekk Kjerag Tourist Information på Facebook for oppdatert informasjon.

Riksvei 500 mellom Sirdal og Lysebotn stenges når første snøfall kommer i oktober/november og åpner som regel i midten mai. 

Løype: Merket sti 10 km tur/retur. Kupert. Store deler av turen går på bart fjell. 5 timer.

Kart: Turkart Frafjord- og Bjerkreimsheiane, turkart Sirdalsheiene og turkart Lysefjorden 1: 50 000.

Om du vil unngå store menneskemengder og kødannelse på stien bør du gå utenom rush-tidene. Det er flest besøkende i helgene midtsommers. Ha alltid med riktig utstyr og ta trygge valg i fjellet dersom du velger å gå om ettermiddagen eller om våren/høsten. 

Dersom du besøker Kjerag/Lysebotn en travel dag i høysesongen og foretrekker mer private naturopplevelser kan du velge en alternativ tur.

Alternative turer i nærområdet:

Fra Kjerag kan du alternativt følge T-merket rute videre til Langavatn turisthytte hvor det er mulighet for overnatting. Derfra er det ruter til Flørli, Frafjord og Hunnedalen. 

Jenafjell - en fullverdig topptur gjennom spennende og variert landskap der du belønnes med fantastisk utsikt over Lysefjorden. Start i Lysebotn, like under Auklend gård.

Middagskjerringa - en sti gjennom høyfjellslandskap høyt over Lysefjorden som er lite kjent og lite brukt, men som leder deg til et sjeldent utkikkspunkt. Tursti starter fra Lysevegen.

Turgåere oppfordres til å holde seg til oppgått/tilrettelagt sti for å unngå unødig slitasje i terrenget. Følg alltid prinsippet om sporløs ferdsel i naturen - etterlat deg ingenting annet enn fotspor.

Adkomst med egen bil

Rv500 mellom Sirdal og Lysebotn stenges når første snøfall kommer i okt/nov og åpner ikke før mai/juni.

Adkomst med kollektivtransport

Kjerag Express Bus fra Stavanger sentrum til Øygardsstøl. Mer info på https://www.stf.no/buss-og-bat-til-fjells/

Annonse