Utforsk Jæren!

Område

Jæren er strender, kulturlandskap og hav. Ingen steder i landet finner du like mange og vakre strender som på Jæren! Men Jæren er også kystlyngheier og lune skoger som er perfekte for en avstikker på forblåste dager.

Landskap

Dette er et av de mest særegne landskapene i Norge. Det frodige kulturlandskapet er et av de viktigste matfatene i landet. Langs kysten ligger over 100 km med strender, med den 5 km lange Orrestranda som Norges lengste. Landskapet er preget av liten stigning fra hav til hei. Sør for Undheim ligger Høg-Jæren, et noe høyereliggende område med kystlynghei og et sparsomt morenedekke. De største tettstedene på Jæren er Bryne, Klepp, Kvernaland, Nærbø, Varhaug og Vigrestad.

Rutenettet

Jæren har mange lett tilgjengelige turer. På grunn av Jærbanen er det enkelt å reise kollektivt. Det er stier langs hele kysten, og lokale aktører som Jæren turlag, Jæren Friluftsrådog de ulike kommunene tilrettelegger for friluftsliv. Lengre innover i landet er det også godt tilrettelagt med stier, som klassikeren til Synesvarden og Steinkjerringa. De store tettstedene har sine nærturer like ved.

Gode startsteder

Langs kysten finnes det en rekke parkeringsplasser som er fine utgangspunkt for turer langs strendene, for eksempel Sele havn, Hå gamle prestegard, Kvassheim fyr og Ogna. Ved Holmavatnet finner du et godt startsted for turen til Steinkjerringa og Synesvarden.

Om Stavanger Turistforening

Stavanger Turistforening er Rogalands største friluftsorganisasjon med 27.000 medlemmer. Vi står på for et allsidig, inkluderende og miljøvennlig friluftsliv. Vi merker 1250 km stier og vedlikeholder 44 hytter fra Haukeliseter i nord til Dalane i sør.

Tilpass søket for