Forside > Utforsker > Område > Helgelandskysten

Utforsk Helgelandskysten!

De tusen øyers land er noe av det vakreste Norges kyststripe har å by på. Helgelandskysten strekker seg 200 kilometer fra Nord-Trøndelag i sør til Salten i nord.

Her finner du omlag 10.000 store og små øyer, kritthvite strender, et yrende dyre- og fugleliv og bratte fjelltopper som strekker seg rett opp av havet.

Her er været og havet nært og forholdene skifter fort.

Forholdene er fantastiske for friluftsopplevelser både til vanns og til lands. 

Turmuligheter 

Like utenfor Brønnøysund finner du det karakteristiske fjellet Torghatten. Turen opp til hullet er lettgått på god sti. Går du gjennom hullet får du god utsikt over øylandskapet.

Dønnamannen (856 moh.) på øya Dønna utenfor Sandnessjøen er trollfjellet som tydelig ligner en mann som ligger på rygg. Turen opp fra Hagen følger godt merket sti. Noen bratte partier, fantastisk utsikt fra toppen. Øya har en stor ørnestamme, så du er nesten garantert å se ørn på turen.

Fjellrekka De sju søstre ved Sandnessjøen ligger på rekke og rad og venter på besøk! Du kan velge en eller to topper på samme tur - eller er du riktig sprek kan du ta alle på en dag. Beregn 15-20 timer.

Den kjente og karakteristiske Trænstaven (338 moh) er bratt, men et fantastisk fjell å bestige og perfekt utfordring for spreke fjellfolk. Utsikten er hav, hav, hav - øyer og skjær! 

Øyriket fra Kajakk 

Lovund er det største fuglefjellet på Helgelansdskysten. Her hekker Lundefuglene. Havørnen er også en flittig gjest.

Innsiden av Lovund et fantastisk øyrike. Fra Sleneset til Tomma. Bev g deg blant fjell, kritthvite sandstrender og kryss åpne havstrekk. Sleneset kjennetegnes av et mangfold av smale sund, viker og kanaler som bringer deg tett innpå naturen.

Kajakk er perfekt på grunnene, du kommer frem overalt og tett på dyrelivet. Skjær, holmer, store og små øyer gir ly for vind og hav. Blir det for mye vær er det sjelden langt til kai der ferger og hurtigbåter kan ta deg med videre.

Herøy er et annet øy-eldorado lenger sør. I denne kommunen er det langt flere øyer enn folk! Her finnes mange øyer relativt langt til havs uten at du må krysse lange, åpne havstrekk.

Er du på langtur kan du legge turen videre sørover og få med deg verdensarven Vega fra kajakk. 

En verdensarv til havs 

Vegaøyene fikk verdensarvstatus i 2004. Her finner du Europas største skjærgård med grunt vann og 6000 øyer og holmer. Et eldorado både for padling og øyhopping!

Vega har høye fjell rett i havet i sør, i nord: Flatt med myrer, hei og jordbruksland. Området er på UNESCOs verdensarvliste på grunn av kulturlandskapet. Kombinasjonen av hardt vær og jordbruk i havgapet gjør øyene enestående.

På Helgelandskysten er det fine muligheter til toppturer og øyturer, i et av Norges (og verdens?) aller vakreste kystlandskap. 

Mest populære turer 

Torghatten, De sju søstre og Dønnamannen.

Gode startsteder 

Brønnøysund og Sandnessjøen

Mer informasjon om Helgelandskysten  

Tilpass søket for