Forside > Utforsker > Område > Frafjord og Bjerkreim

Utforsk Frafjord og Bjerkreim!

Like sør for Lysefjorden ligger Frafjordheiene: et konglomerat av rå villmark og rike kulturspor. Storslagne fjellvegger, vakre og frodige daler, barskt og karrig høyfjell, mektige fossedaler og idylliske innsjøer. Enda et hakk lengre sør ligger Bjerkreimsheiene, vakker natur fylt av kulturhistorie. Her et område rikt på kulturhistorie, men samtidig uberørt av større inngrep. Det er ikke uten grunn at landskapet ble foreslått som et alternativ til en ny nasjonalpark i Rogaland.

Landskapet

Frafjordheiene er nesten uten skjemmende menneskelige inngrep. Frafjord-vassdraget er livsnerven, og Fidjadalen skjærer seg diagonalt ned i fjellheimen med sin blanding av urørt villmark og spor etter menneskelig virke gjennom århundrer. Bjerkreimsheiene gikk klar av fjellkjedefoldinger og næringsrike bergarter. Her er det purt og rent grunnfjell. Her har is og vann greid å grave seg dypt ned og etterlatt bratte dalsider. Dalene står nesten vinkelrett på hverandre, og fører til at stier og elveløp går i sikk-sakk. Samtidig er det lagt igjen mer morenedekke enn lengre nord, noe som gjør at landskapet er grønt og frodig. Men aller mest er det kulturen som gir de kraftigste inntrykkene. Her var det veidemenn allerede for 9000 år siden.

Rutenettet

Både Frafjord- og Bjerkreimsheiene har et godt utbygd nettverk av hytter og stier. Totalt ligger det ti hytter nord og sør for Hunnedalen. Gjennom stinettet er det også mulig å oppleve Lysefjorden-ikonene Kjerag og Flørli-trappene.

Gode startsteder

Vinddalen er innfallsporten til Skåpetog de nordvestre delene av Frafjordheiene. Fra Eikeskog i Frafjord er det enkelt å oppleve Månafossen og vandre videre innover Fidjadalen. I Hunnedalen er det flere steder å parkere, enten du skal nord- eller sørover. Høgaleitet, Lortabu eller Tveitabrekka er alle gode startsteder. Stavtjørn, Eikebrekka og Bjordal er fine utgangspunkt for de sørvestre delene av Bjerkreimsheiene.

Om Stavanger Turistforening

Stavanger Turistforening er Rogalands største friluftsorganisasjon med 27.000 medlemmer. Vi står på for et allsidig, inkluderende og miljøvennlig friluftsliv. Vi merker 1250 km stier og vedlikeholder 44 hytter fra Haukeliseter i nord til Dalane i sør.

Tilpass søket for