Gullhorgabu

Annonse

Om hytta

Gullhorgabu er åpen for booking. For å begrense smitte må alle booke seng på forhånd.

Det er også viktig at du leser igjennom regler for hyttebesøk i 2021 før du drar på hytten. Dagsbesøk og drop-in er ikke tillatt, men teltere kan hente ut proviant og låne toalettet ved behov.

Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger før turen. 

Gullhorgabu ligger ca. 3 timers gange fra bilvei i Bergsdalen. Flott, stor hytte. Begrenset sovekapasitet i 2021 av smittevernhensyn. All overnatting må forhåndsbestilles. Det gjelder både voksne og barn. (Les også: Slik booker du sengeplass på turlagshytter). Hytten ligger i hjertet av Bergsdalen og man kan gå videre til endten Vending eller Høgabu.

Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene.

Stien fra Småbrekke i Bergsdalen går på den kulturhistoriske vegen Militærvegen, som ble bygget som transportvei mellom Voss og Samnanger i slutten av 1920-årene. Det er en fin tur både for store og små. Her kan man stedvis gå ved siden av hverandre, gjennom et variert, spennende og samtidig lettgått terreng. Beregn lenger tid med barn.

Turen går i småkupert og lett terreng med fine fiskevatn som perler på en snor. Etter en halvtime passerer du Moastølen fra ca. 1890. Her går det ville Moagjelet innover mot sør.

Fra Storlitjørni stiger terrenget mot turens høyeste punkt, Høgdi. Her er en rasteplass med en runestein, til minne om slaget ved Gulltjørna for ca. 1000 år siden: Vossakongen og samningakongen møttes her til kamp. Samningene ble jaget på flukt. Men før kongen og hans menn forsvant, skal han ha kastet et gullbord i Nedsta Gulltjørna, som har fått sitt navn etter sagnet. Det er i sørenden av dette vatnet hytta ligger. Den har fått sin utforming med litt av eventyret i seg, og skal inspirere til lek og opplevelse i området rundt.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Gullhorgabu har fått navn etter fjellet Gullhorga som rager 1020 moh. over Nedsta Gulltjørna ca. 850 moh.

Gullhorgabu er et knutepunkt for flere turruter. Bergen og Hordaland Turlag hadde fra før fem hytter i området. Gullhorgabu er den sjette og knytter hele området sammen i et T-merket rutenett med store variasjonsmuligheter. Hytten er tilrettelagt for hund med 3 hundebur i sikringshytten.

Bergsdalsfjellene er bergensernes nærmeste høyfjellsområde med fullt utbygget hyttenett.

Mer info om militærvegen kan man finne i brosjyren "Opplev militærvegen i Bergsdalsfjella" utgitt november 2016.

Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

Fasiliteter

  • Booking
  • Tørkerom
  • Fiske
  • Steikeovn
  • Bade
  • Teltplass
  • Vedovn

Tilpasset for

  • Hund
  • Barnevennlig

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Fra nord: Enkleste turen til Gullhorgabu går fra Småbrekke i Bergsdalen etter T-merket sti. Det er parkeringsmuligheter ved fylkesveien, BHT leier 8 parkeringsplasser på grusplass innenfor grind ved stistart til Gullhorgabu.

Det ligger en bratt snøfonn langs T-merkingen på østsiden av Storlitjørn som kan være vanskelig å passere. Det er derfor vardet en alternativ rute til Gullhorgabu på vestsiden av Storlitjørn. Vi anbefaler dere som ikke føler dere komfortabel med å gå over snøfonn å følge den alternative ruten istedet (se kart med inntegnet rute i bildeserie).

Fra sør går enkleste turen fra Kvitingen i Samnanger, inn fra rv. 7. Her det er parkering mot betaling (legges i konvolutt på stedet).

Sjekk våre nettsider om transport og rutetider.

Adkomst vinter

Fra Småbrekke: Samme traseen som sommer, men de fleste velger å gå rett fram mot hytta fra Høgda, da snøen fyller skårene i terrenget.

Annonse

Innsjekkinger

Det er sjekket inn 123 ganger totalt
Du har ingen innsjekkinger
Dine siste innsjekkinger: