Denne perlen av en hytte ligger rett ved Råbjørn - vannet som byr på både kanomuligheter og bad! Hytta ligger kun 200 meter fra bilvei, som er åpen i sommerhalvåret, og er derfor helt perfekt for en sommertur ut i vakker natur. Hytta er også fin å bruke om vinteren. Beregn god tid for turen inn dit. Les adkomst vinter nøye.
Råbjørnhytta er ubetjent og åpnes med DNTs standardnøkkel. Alle kan bruke hytta, men kun medlemmer av DNT får tilgang til nøkkelen og du må forhåndsbestille plass på hytta. Den som er ansvarlig for bestillingen må være minst 18 år.
Hytta disponeres fra kl. 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen. Turistforeningens hytter brukes til friluftsliv, og det er ikke anledning til å ha fest på hytta. Hunder kan dessverre ikke være med inn i hytta.
Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. Ikke strøm. Veden på hytta skal kun benyttes til fyring i vedovnene, ikke til bål ute. All mat må du selv ta med. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Sengene har dyner, puter og tepper, men alle må bruke egen lakenpose eller sengetøy.
Robåt og kano kan lånes av folk som har bestilt og betalt sengeplass på forhånd. Husk å bruke redningsvest, som henger i hytta.
Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.
Vannkilde
Sør for hytta ligger Damvika, der renner vannet ut i en elv. Her er det åpent vann hele året. Om sommeren kan du også hente vann i Råbjørn.
Beskrivelse av hytta
Hytta er på 60 m2 med fire rom med 10 sengeplasser, kjøkken og stue. DNT Oslo og Omegn leier hytta av Nannestad Allmenning.
Råbjørnhytta egner seg godt for skoleklasser som vil på tur til en ubetjent hytte i Marka.
For besøk med skoleklasse må hele hytta bestilles hos DNT Oslo og Omegn.
De ubetjente hyttene er populære og lærerike turmål for mange ungdommer. For mange ungdommer er det lærerikt å hente vann ute i bekken/brønnen, fyre opp i ovnen, lage mat på propanapparat og vaske opp for hånd. På hytta finnes alt nødvendig utstyr for dette. På hyttene finner dere også naturfaglige bøker, barne- og ungdomsbøker og spill. Det er oppslått et turkart på hytta som viser turmulighetene i området rundt hytta. Hvis noen elever vil overnatte ute finnes det pressenninger til gapahuk og liggeunderlag. Pedagogisk materiell som bestemmelsesduker, natursti, orienteringsopplegg og noe enkelt friluftslivsutstyr som lavvoer og primuser kan lånes på vårt kontor.
Før turstart er det viktig at det gjøres et godt forarbeid med turplanlegging i samarbeid med elevene. Lærere/ledere må sette seg inn i regelverket for bruk av hyttene.
Ved ankomst til hytta er det lurt med en repetisjon av hyttereglene for elevene. Fordel gjerne arbeidsoppgaver som matlaging, vannbæring, vedbæring og vasking ved ankomst. Husk at det er læreren/lederens oppgave at hytte forlates i henhold til regelverket som blant annet betyr at den skal vaskes før avreise. Sjekk at alle vinduer er lukket og døra er låst med standardlås.
Området
Mer informasjon om området finner du på nettsidene https://www.romeriks-almenningene.no/
Hytte til hytte
Det er ca 14 km til Bekkestua, og 7-8 km til Snellingen.
På sommeren kan kjøre nesten helt fram og parkere ca 200 meter fra hytta.
Fra E6 tar du avkjøringen mot Nannestad/Oslo Lufthavn, og videre på E16 mot Nannestad og Maura.
Fra Maura følger du skilting mot Rustad og tar av på grusveien som leder mot Råbjørnhytta, ca. 5 km. Fra parkeringsplassen er det en kort tur inn til hytta.
OBS! Mye snø i dette området betyr at vinteren varer ca. 3-4 uker lenger her enn i Oslo sentrum. Veiene inn på Romeriksåsen fra øst blir stengt hver vinter. Veien åpnes tidligst 1. juni, avhengig av vær og vårløsning. Hytta kan likevel benyttes som vanlig.
Allmenning Romeriksåsen: https://www.facebook.com/Almenningsdrift-Romerike-SA
Parkering ca. 200m fra hytta.
Man kan også parkere ved Tangetjern. Herfra er det ca. 2 km å gå til hytta.
Med buss: Dersom en ankommer med buss er det ca. 2 1/2 times gange på blåsti fra Økri (stoppested Økern) eller på vei fra Rustadtangen (stoppested Rustadsaga).
Det er fint å sykle fra Røtterumoen og opp til Råbjørn. Derfra er det 100 m på sti hvor det er mulig å trille sykkelen.
På ski fra Sjonken :
Skiløype fra Sjonken, Harestua eller Hakkim mot Råsjøen. På vestsida av Råsjøstua følger du skiløypa nordover til Råbjørn vest. Derfra løype ned på Råbjørn og rett østover til hytta. Ikke gå over Råbjørn hvis det ikke er scooterkjørt der. Vær obs på overvann.
Hvis du ikke ønsker å gå over vannet, så kan du ta en annen løype fra Sjonken. Da kan du lese beskrivelsen av løype 241 (Skiforeningen) som heter Sjonken - Steinbekkhytta -Råbjørn. Den er 9,4 km .
Se mer på Skiforeningen
Med bil :
Fra rundkjøringa ved Eltonåsen til avkjøring ved Rustadmoen er det 10 km. Der er det merket med P Romeriksåsen. Ta til venstre inn Rustadvegen , og deretter første veg til høyre (Melbysetervegen). Her står det skilt mot Råbjørnhytta. Kjør så langt det vanligvis er brøyta, ca. 6 km. Det er en liten parkeringsplass der med plass til noen biler. Herfra er det ca. 2 km å gå til Råbjørnhytta.
Hvis vegen ikke er åpen lenger enn fram til Kalldalskrysset, må du parkere der og gå derfra. Derfra er det ca. 5 km til Råbjørnhytta.
Bompenger via SMS (se infotavle)
Romeriks-almenningene kjører vanligvis spor med scooter når det har falt snø. Følg med på deres hjemmesider .
Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.
Les mer om SjekkUTSjekkUT-besøk