Upsete - Kaldavasshytta - Vossaskavlen - Hallingskeid

Publisert av: Bergen og Hordaland Turlag 
Annonse

Om turen

Nydelig og variert tur i høyfjellsterreng. Toget tar deg direkte til Upsete og Hallingskeid. Start og endepunkt på turen. Her er det bare å kjøpe togbillett og ta pause fra hverdagen hjemme. Her finner du roen og ensomheten i i fjellet!

Turen starter ved Upsete. Den t-merka stien følger veien bak stasjonsbygningen til elvekryssingen like ved tunellen. Når du ser Jernhusvatnet oppover dalsiden dreier ruten til høyre, nord for Sauafjellet og inn til Geitavatnet. Sauafjellet er fortsatt på høyre hånd når du går opp mot Gravhalstjørnane. Fra bekken som binder disse sammen er det ca 500 meter til Skreppesteinen, en stor steinblokk på kanten av Gangdalen.

Følg stien videre over et markert høydedrag på nordsida av Gangdalshalsen og deretter i retning av Kaldavatnet. T-merkingen går i et lite søkk i høyre kant av ryggen. I enden av søkket passerer du en grunnmur før Kaldavasshytta dukker opp.

Kaldavasshytta består av 2 koselige hytter med til sammen 20 sengeplasser og mye spennende historie i veggene. Den er ubetjent, så husk å ta med egen mat. Hytta driftes av Voss Utferdslag.

Turen videre fra Kaldavasshytta over Vossaskavlen til Hallingskeid er en tur man kun bør gå når sikten er god. Turen går i kupert høyfjellsterreng og et kortere parti på bre. Det er godt merket (staket) over breen. Det kan være sprekker, så stakene må følges.

Fra Kaldvasshytta følg nordover forbi stidelet til Upsete til nordenden av Kaldavatni. Stien dreier så sørover langs vatnet for så å følge bratt opp på Vossaskavlen. Følg staker på sørvestsiden av brevann 1480 moh., og ned i kanten av breen. Videre langs sørsida av Baksafjellet og bratt ned til Austmannatjørni. Stien slaker nå noe ut og følger etterhvet nordsiden av Øvre Grøndalsvatnet. Ved Tuftene passeres et par private hytter. Videre langs Nedre Grøndalsvatnet. I nordenden passeres elva på ny helårsbro. De siste 4 km. går på Rallarvegen til Hallingskeid Turisthytte. Veien har grus/fast dekke og er en populær sykkelvei i sommersesongen.

På Hallingskeid Turisthytte kan du overnatte før du tar toget hjem eller forsetter turen i fjellet. Her er det T-merkede ruter til Geiteryggshytta, Rembesdalseter og Osa. Du kan også følge den særegne Rallarvegen til Finse eller Myrdal /Flåm.

Hallingskeid Turisthytte består av 2 hytter med tilsammen 50 sengeplasser. Hytten har proviantlager og strøm. Se ellers lenke for mer informasjon. 

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Det er ikke mulig å kjøre til Upsete stasjon (startpunkt). Evt. bil må parkeres på Mjølfjell, for så å ta lokaltog (Vossebanen)til Upsete stasjon.

Adkomst med tog, Bergensbanen, Vossebanen.

Fra Hallingskeid, Bergensbanen øst- og vestover. 

Adkomst med offentlig transport

Lokaltog til Upsete stasjon. 

Fra Bergen, Vossebanen Bergen- Upsete.

Fra Oslo, Bergensbanen, bytte til Vossebanen på Myrdal eller Voss.

Retur fra Hallingskeid med Bergensbanen øst - og vestover. 

Annonse