Utforsk Dalane!

Område

Dalane er den sørligste delen av Rogaland. Her ligger Egersund, Sokndal, Bjerkreim og Lund. Kontrasten er stor fra Stora Skykula 906 meter over havet til Eigerøy fyr der bølgene ruller inn fra Nordsjøen. Midt imellom ligger et område rikt på både natur- og kulturopplevelser.

Landskap

Dalane skiller seg kraftig fra de fruktbare slettene på Jæren lengre nord. Her ligger koller og nesten nakne heier, med en rekke særpregede vassdrag og ganske store vann. For geologer er Dalane svært interessant, med feltspatrike dypbergarter i sør. Den sjeldne bergarten anortositt gir et skrint jordsmonn. I nord og i øst er det frodigere med bredere daler og større løsavsetninger. Det særegne heilandskapet fortsetter helt ut til kysten. De største tettstedene i området er Vikeså, Egersund, Moi og Hauge i Dalane.

Rutenettet

Dalane Turlag vedlikeholder og merker stier sammen med andre, lokale aktører. Dalane Friluftsråd har merket 140 km tursti fra hei til hav med navnet Opplev Dalane. Mange turer byr på rik kulturhistorie, som turen til Gursli-gruvene, Guddal og Mysinghålå. Gaudland er Dalane turlags stolthet, og det nedlagte gårdsbruket er et flott utgangspunkt for en rekke aktiviteter som padling, fisking, bading og turgåing.

Gode startsteder

Vannbassengan i Egersund er et klassisk utgangspunkt for nærturer. Dette er et av de mest brukte friluftsområdene i Dalane. Ved den kjente turistattraksjonen Helleren er det opparbeidet en parkeringsplass. Denne er også et godt utgangspunkt for turer i det åpne og nakne landskapet ved Jøssingfjorden.

Om Stavanger Turistforening

Stavanger Turistforening er Rogalands største friluftsorganisasjon med 27.000 medlemmer. Vi står på for et allsidig, inkluderende og miljøvennlig friluftsliv. Vi merker 1250 km stier og vedlikeholder 44 hytter fra Haukeliseter i nord til Dalane i sør.

Tilpass søket for