Femundsmarka på tvers fra Tynset til Svukuriset

Annonse

Om turen

Hva med en en litt annerledes tilnærming til Femundsmarka? 

Starte på Tynset og gå østover. Turen går i fjellskog og etter hvert oppe på viddene mellom Nord-Østerdalens pyramidelignende topper. 

Rute:

Tynset–Knausen–Raudsjødalen–Ellefsplass– Sæter–Svukuriset–Revlingen

Dag 1 Tynset - Knausen

Avstand: 13,5 km 

Fra Tynset stasjon går turen på gangvei i ca 2 km før du kommer til Haverslia skistadion hvor stien starter og du kan følge skilting mot Knausen. Turen starter skogsterreng før du kommer opp på Grønfjellet og snaufjellet. Når du nærmer deg hytta går stien igjen ned i granskogen hvor du møter en skogsbilvei som tar deg til hytta. Knausen er en av de minst besøkte selv- betjeningshyttene og ligger på et koselig gårdstun. 

Les rutebeskrivelse 

Dag 2 Knausen - Raudsjødalen

Avstand: 14,9 km

Videre venter Raudsjødalen, hvor også Skandinavias første meieri ligger, nedlagt for 170 år siden, men historien lever i det lille museet i den gamle steinbygningen. Turen starter med en ganske bratt nedstigning til fylkesvei 2218 og går videre tvers over Brydalen. Nå er det bare å gjøre seg klar til en bratt oppstigning og ikke minst en flott utsikt når du kommer opp mellom fjelltoppene Storkletten og Langkletten. Her passer det bra med en matbit. Den siste delen av turen går lettgått og flott høyfjellsterreng. 

Les rutebeskrivelse 

Dag 3 Raudsjødalen - Ellefsplass

Avstand: 18,9 km

Etter en god natts søvn og en dose med havregrøt på Raudsjødalen går turen videre mot Ellefsplass. Turen begynner med en stigning mot den spesielle toppen Raudsjøpiggen, ett tips er å ta en tur opp på toppen, for utsikten derfra er fantastisk. Stien videre går stor sett i lettgått høyfjellsterreng og på store gressletter. Siste del av turen går på skogsbilvei og langs fylkesvei 26 bort til hytta. Ellefsplass er en omin nredet enebolig med strøm, innlagt vann og dusj i kjelleren, så her ligger alt tilrette for deilig natt. 

Les rutebeskrivelse 

Dag 4 Ellefsplass - Sæter

Avstand 19,2 km

På dag 4 venter turens lengste etappe så det er lurt å starte tidlig. Starten på dagens etappe går angs fylkesveien og på gårsvei før stien tar av opp lia mot fjelltoppen Blåkletten. Vel oppe på fjellet går stien i lettgått fjellterreng og lange flotte sletter før du etterhvert skal ned ca 200 høydemeter til Sæter. Sæter er et særegent sted å overnatte. Hytta ligger på Sæter Gård har både strøm og innlagt vann. 

Les rutebeskrivelse 

Dag 5 Sæter - Svukuriset

Avstand: 15,7 km 

På dag 5 venter en tur med mye myr- og våtterreng, og ikke minst kryssing av Femunden fra Jonasvollen til Revlingen. Etterhvert går stien opp på snaufjellet og du vil etterhvert få øye på Femunden. Vel nede på kaia er det bare å strekke på beina og vente på båten. Husk å sjekke rutetidene.  Etter kryssingen av Femunden går turen på kjerrevei opp til Svukuriset . Nå er du vel fremme på Svukuriset, DNTs betjente, sjarmerende fjellgård. Da smaker det godt med dusj og maten servert etter noen dager på vandring.

Les rutebeskrivelse 

Slik kommer du deg dit

Adkomst med offentlig transport

Ja
Annonse