Bygata er en historisk kløvsti fra Hadelands vestside (Jevnaker) til Oslo. I dag er stien tydelig å følge fra Olum (buss stopp på E16) hvor Hadelands største bronsealderrøys ligger på Midtre Olimb gård. Gravrøysen er lagt ved ferdselsveien med vid utsyn over Randsfjorden, slik gravskikken var i bronsealderen. De eldste kartene fra 1800-tallet viser flere stier fra Jevnaker som møtes på Sinnerseter hvorfra det går én hovedvei sørover forbi Roensetrene og Båhusseter til den sentralt beliggende plassen Vestre Hakloa der det er gjort flere funn fra yngre steinalder. Videre sørover passerer Bygata plassene Fortjernsbråten, Gåslungen og Kamphaug.
Bygata er ikke berørt av inngripende vei, industri/jordbruk eller boligbygging mellom Olum og Hammeren i Maridalen, en sammenhengende skogstrekning på ca 38 km. Det er naturlig å avslutte eller starte turen på Hammeren i Maridalen, men turen kan fortsette ned til gamle Oslo langs Maridalsvannet og Akerselven.
Bygata passerer over ryggen (640 moh) på Helgehaugen som sammen med Ballangrudkollen og Lamannshaugen danner den nordlige enden av Nordmarka, en stor kontrast til det øst/vest-skårede jordbrukslandskapet som kjennetegner Hadeland. (Navnet antas å stamme fra (hjemvendte?) romerske krigere.)
Navnet Bygata har holdt seg levende i manns minne som en viktig ferdselsvei til Oslo mye fordi den fungerte som en effektiv transportvei vinterstid – helt frem til bilen og bilveienes tid overtok for hundre år siden. Vinterveien gikk selvsagt over myrer og vann i motsetning til sommerveien som særlig unngikk myrlendte områder - men ikke bratte bakker. En historisk ferdselsvei kjennetegnes av den ufravikelige retningen, beint mot målet langt fram.
Moderne skogsdrift har mange steder tæret på det gode tråkket, men logging av stien og deling av kartdata hjelper nå med å skåne de historiske stiene.
Du vil finne mye stoff om de historiske veiene gjennom Nordmarka under overskriften ‘Lenker’ nedenfor.
I Maridalen: Buss til/fra Hammeren bussholdeplass ved Skjervenbrua.
Tog til/fra Lunner stasjon. Deretter drosje/minibuss til/fra bomstastasjon i Gjerdingveien ved Østre Olum. Lunner Drosjesentral Tlf. 61322500.
Overnattingsmulighet på Kikutstua.