Trekanten i Trollheimen

Legg til huskeliste
Annonse

Det er ikke uten grunn at Trekanten i Trollheimen kan smykke seg med en plass på Turistforeningens liste over de mest populære fjellturene i landet. Turen går i storslagen natur mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. Sjelden ser du hytter og setre som harmonerer så godt med sine omgivelser som nettopp i Trollheimen. Det er blant fjellvandrere kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Hyttene har grovt tømmer i veggene, solide peiser, som skal gi både varme og lys, og en innredning for øvrig som minner om gamle bondestuer. Her er det intimt og koselig i en gjenskape atmosfæren som var på slutten av 1800-tallet, den gang mange av disse hyttene ble satt opp. En opplevelse som har vist seg å falle i smak hos de fleste.

RUTEBESKRIVELSE:

Trekanten er fin å starte opp både fra Gjevilvasshytta og Jøldalshytta , men kan også startes fra Trollheimshytta . Fineste start på en slik tur får du ved å dra inn til første hytta om ettermiddagen og overnatte der før første dagstappe. Turen egner seg for fjellvante og spreke barn fra 10 - 12 års alder. Her beskrives turen med oppstart på Gjevilvasshytta.

DAG 1: Gjevilvasshytta - Jøldalshytta, 21 km
Etappe 1 av turen starter på Gjevilvasshytta, og går til Jøldalshytta. Dette er en fin dagstur gjennom de østlige, slakere delene av Trollheimen, og spesielt Minnilldalen er et vakkert skue. 

Se full beskrivelse av ruta mellom Gjevilvasshytta og Jøldalshytta her.  


DAG 2: Jøldalshytta - Trollheimshytta, 16, 18 eller 20 km
Andre etappe av turen går fra Jøldalshytta til Trollheimshytta. Her er det tre ulike ruter å velge mellom, over Geithetta, over Trollhetta, eller gjennom Svartådalen.

1. Normalruta over Geithetta, 18 km
Den mest kjente veien er over fjelltoppen Geithetta, og byr på nydelig utsikt over Trollheimen. 

Se full beskrivelse av ruta mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta via Geithetta her.

2. Ruta gjennom Svartådalen, 16 km
Turen gjennom Svartådalen velges av flest når det er dårlig sikt i høyden, men er nok også den varianten som er mest undervurdert. Turen går gjennom en svært frodig og vakker dal, langs elva Svartåa som byr på en rekke flotte badeplasser. 

Se full beskrivelse av ruta mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta via Svartådalen her.

3. Trollhettas tre topper, 20 km
Turen over Trollhettas tre topper er lang og krevende med store høydeforskjeller, men du får godt betalt for innsatsen i form av spektakulære naturopplevelser. Med sitt karakteriske "hakk" kranser det mektige fjellmassivet Trollhetta den djupe botnen ned mot Svartådalen med det intenst blå, ofte delvis islagte tjernet Trollauget, 600 svimlende meter under de høyeste partiene. Botnen kalles Litlhelvete.

Se full beskrivelse av ruta mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta via Trollhetta her.  


Dag 3: Trollheimshytta - Gjevilvasshytta, 21 km
Turen fra Trollheimshytta tilbake til Gjevilvasshytta over Mellomfjell er en av de mest varierte rutene i Trollheimen med spektakulære utsiktspunkter underveis. 

Se full beskrivelse av ruta mellom Trollheimshytta og Gjevilvasshytta her.
 

Bestill opphold på hyttene her! 

Turalternativer:

Toppturer til Snota og Blåhø:
På godværsdager bør du absolutt sette av e n ekstra dag til å besøke Snota fra Trollheimshytta. Toppen på 1669 moh. er selve symbolet på Trollheimen. Også en topptur til Blåhø etter nymerka rute fra Gjevilvasshytta er sterkt å anbefale.

Trekanten i Trollheimen på vinteren
Turen er like fin å gå vinterstid som om sommeren. Vinterrutene er kvista over skoggrensa i påska og merka med blåmerka brikker i skogen.

Les mer om Trekanten i Trollheimen på ski her.

Det er også fint å gå turen motsatt vei, men anbefales bare for de med gode knær. Turen over Mellomfjell avsluttes med syv merkbare nedstigninger mot Trollheimshytta. Det er merkbart på slutten av en lang dagsmarsj. Prøv Trekanten du også en uforglemmelig turopplevelse!

Adkomst med egen bil

Ved start fra Gjevilvasshytta er det bilvei helt frem til hytta. Fra Oppdal følger du riksvei 70, (Sunndalsvegen), vestover forbi Olbu, før du tar til høyre til Festavegen ved Joker Festa. Like forbi butikken tar du av slakt til høyre langs Osvegen, og følger denne helt inn til Gjevilvatnet, før den videre følges langs vannet inn til hytta. Du kan også komme deg dit med kombinasjon av tog til Oppdal og taxi til Gjevilvasshytta i sommersesongen.

Adkomst med kollektivtransport

Du kan også komme deg dit med kombinasjon av tog/buss til Oppdal og buss til Gjevilvasshytta. Les mer om kollektivt til fjells under lenker, eller se atb.no 

Annonse