Forside > Utforsker > Område > Lillehammer-Rondane

Utforsk Lillehammer-Rondane!

Fra Rondane strekker en bred og mektig fjellrygg seg sørover. Øst i Øyerfjellet skjærer Åstadalen seg ned og deler området i to. På vestsida bølger fjellet sørover Øyerfjellet med myrer, grassletter, vann og høydedrag til det går over i skog noen kilometer sør for Sjusjøen . På østsida fortsetter fjellet som en rygg som gradvis blir lavere sørover Raudfjellet, vest for Rena.

Nordover i området blir fjelltoppene høyre jo nærmere Rondane du nærmer deg. I Ringebufjellet er det flere topper over 1400 meter. Men også i Øyer- og Lillehammerfjellet er det mange fine utsiktstopper, selv om de bare når 1100 moh. 

Historie 

Sporene etter menneskets bruk av disse fjellene er mange. Veiene mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen krysser fjellet på flere steder. Særlig i Øyerfjellet ligger setrene tett. Goppollen, på grensa mellom Ringebu og Øyer, var visstnok den største setergrenda i landet.

En og annen seter drives fortsatt på tradisjonelt vis med budeier og melkekyr. Men på de fleste nøyer bonden seg med å slå gresset og kjøre det til bygds. Ved flere av setrene er det for øvrig store nydyrkingsfelt som gir bra fortilskudd til krøttera i bygda. 

Vidstrakt rutenett 

Fjellet sørover fra Rondane har vært brukt av vandrere og skiløpere så lenge det har vært folk i dalene rundt. Rutenettet er så godt at den som vil kan starte eller slutte Rondaneturen på Hamar. Spesielt i påsken er det en del som gjør nettopp det.

Med utbredelsen av terrengsykler har flere fått øynene opp for de mange idylliske seterveiene i området. Særlig DNT Lillehammers selvbetjeningshytter i Øyerfjellet ligger fint til for sykkelturister. 

Mest populære turer 

Djupslia - Vetåbua - Jammerdalsbu - Veslefjellbua.  

Gode startsteder 

Veien over Ringebufjellet, Friisvegen, Goppollen, Nordseter og Sjusjøen

Mer info 

Tilpass søket for