Forside > Utforsker > Område > Langsua

Utforsk Langsua!

Få fjellområder i Norge kan måle seg med Langsua når det gjelder frodighet høyt til fjells. Området egner seg svært godt for barnefamilier med korte dagsetapper mellom de fleste hyttene.  

Langsua ligger mellom Valdres og Gudbrandsdalen og rommer granskoger og furumoer, bjørkelier og steinflyer, topper og tinder. 

Natur og kultur 

Det var ikke unaturlig at Theodor Caspari, en av våre fremste høyfjellsdiktere, mente at deler av området burde inngå i landets første nasjonalpark. Nå gikk det ikke slik, men på tross av at kraftutbyggere har vært på ferde, er fremdeles Langsua et område som har en fin blanding av uberørt natur og fredelige setermiljøer. 

Historie 

Området er kjent for hesteslippet i Sikkilsdalen, men hingsteslippet ved Storhøliseter rundt sankthanstider er også en opplevelse.

Tidligere har området ofte vært nevnt som Jotunheimens forgård. Før jernbanens tid var veien til Jotunheimen lang, og mange la veien opp gjennom Gausdal og Espedalen/Skåbu.

Fra 1950-årene har DNT Oslo og Omegn vedlikeholdt et nett av varderuter i området, overtatt og bygd ut en betjent hytte og bygd flere selvbetjeningshytter. 

Langsua nasjonalpark 

Langsua nasjonalpark ble opprettet i 2011 og omfatter blant annet tidligere Ormtjernkampen nasjonalpark som var landets minste. Langsua Nasjonalpark med 537 km2 er vesentlig større. 

Topper i Langsua 

Langsua har flere topper enn du kanskje skulle tro. Ofte er de lett tilgjengelige, med fin og vid utsikt. Her er noen:

Skaget (1686 moh.) Nordre Langsua (1554 moh.) Oskampen (1513 moh.) Storhøpiggen (1433 moh.) Sikkilsdalshøa (1778 moh.) Heimdalshøe (1843 moh.) Spåtind (1414 moh.) 

Mest populære sommerruter 

Fra Liomseter til Storkvolvbua, fra Liomseter til Haldorbu, fra Storhøliseter til Storkvolvbua og fra Storhøliseter til Skriurusten

Syv anbefalte turer i Langsua: https://www.dntoslo.no/anbefalte-turer-i-langsua/

Gode startsteder  

Liomseter, Storhøliseter, Storeskag, Nythun, Espedalen fjellstue og Gjendesheim.  

Mer informasjon  

Transport 

Langsua NSB Oslo – Lillehammer www.nsb.no Tlf. 815 00 888 Send NSB til 2188 kr. 3,-

Lillehammer – Espeland - Skåbu Opplands Trafikk www.opplandstrafikk.no Tlf. 61 28 90 00

Transport til Liomseter Henting på avtalt sted kan avtales med vertskapet i god tid (forbehold om kapasitet). Tlf. 414 52 104.

 

Tilpass søket for