Forside > Utforsker > Område > Dovrefjell

Utforsk Dovrefjell!

Snøhettamassivet med Snøhetta (2286 moh.) er Dovrefjells merkestein der det rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre, i skillet mellom sør- og midt-Norge.

Dovrefjell er fjellområdet mellom Dovre i sør og Oppdal i nord. Ofte regnes Dovrefjell som hele høyfjellsområdet i grensetraktene mellom Innlandet, Trøndelag og Møre og Romsdal. 

I øst er landskapsformene rolige, men vest for Snøhetta forandrer fjellformasjonene karakter. Fjellene mellom Sunndalen og Romsdalen er atskillig villere enn de lenger øst. 

Orkelsjøvidda rommer både flere fagre fjellsjøer, store vidder og den storslagne Einunndalen. Midt i området ligger DNTs eneste hytte i disse traktene, Orkelsjøhytta.

En gang Norges høyeste

Snøhetta ble i tidligere tider regnet for å være Norges høyeste fjell. I dag vet vi bedre, men det er lett å være enig i at Snøhettamassivet er imponerende. Det er da også Norges høyeste fjell utenom Jotunheimen.

Mye av dens unike posisjon i nordmenns bevissthet skyldes nok at de største dalene i Norge har sitt utspring her oppe og at Snøhetta ligger ved den historiske hovedferdselsåren mellom det «nordenfjeldske og det sønnenfjeldske» Norge. Gudbrandsdalen, Romsdalen, Drivdalen/Oppdal/Sunndal og Folldalen/Østerdalen starter på Dovre. Den første dokumenterte bestigningen av toppen er Jens Esmarks som skjedde i august 1801. 

Dyr og planter 

Plantelivet på Dovrefjell er svært rikt, og mange dyr, særlig fugler, vet å verdsette Dovrefjells frodighet. Spesielt Fokstumyrene er attraktive for mange fuglearter.

Det mest særpregede dyret i Dovrefjells fauna er moskusoksen som ble importert fra Øst-Grønland på midten av 1900-tallet, og trives godt. Men vokt deg, kom det ikke for nær, den klumpete fremtoningen er en rask sprinter. Husk at vi har nok nærbilder av moskusen på Dovre.

Mest populære ruter

Fra Kongsvoll til Reinheim og videre fra Reinheim til Åmotsdalshytta. Toppturen fra Snøheim og opp til Snøhetta . Rutene mellom Åmotdalshytta, Grøvudalshytta, Gammelsetra og Vangshaugen.

Gode startsteder

Kongsvoll, Snøheim, Lønset/Blokhus og Vangshaugen

Mer informasjon 

Tilpass søket for