"Dragonveien" fra Kjelsås til Hakadal

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 20,0 km
  • 7 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 701 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - nov

"Dragonveien" var en ridevei brukt av vårt første dragonregiment fra Akershus festning til Opplandene. Fra Akershus festning gikk den til Kjelsås og langs østsiden av Maridalsvannet rett til Hakedals Verk og videre opp langs Randsfjorden. Turen starter naturlig fra Kjelsås stasjon og ender på Hakadal stasjon, eller omvendt. Det er kort vei til jernbanestasjonene Nittedal, Movatn og Snippen.

Stien er en av fem historiske ferdselsveier nordover fra Oslo. Historien om disse fem veiene er fortalt i årbok for Maridalens Venner 2017. Bruk lenken til høyre på denne siden for å få tilgang til de andre turene.

De har trolig vært i bruk fra den første bosetning i Aker og Opplandene og fram til 1800-tallet. Felles for urgamle veifar er et effektivt veivalg frem mot målet langt fremme.

For å følge stien i terrenget laster du ned kartet på ut.no (stort kart). Stiene er ikke er merket med annet enn tilfeldige pinner reist opp mot granlegger, men er nå såpass mye brukt at de er ganske lette å følge i terrenget selv uten teknologisk hjelp. Det siste krever selvfølgelig at en kan lese terrenget og alltid tenke retningen mot målet.

Adkomst med egen bil

Turen er best egnet i kombinasjon med kollektivtransport: Gå en vei og ta toget tilbake.
Turen starter fra Kjelsås st. eller Langsetløkka på Kjelsås, alternativt Hakadal st.
Fra Kjelsås: Bil kan parkeres ved Oset eller Langsetløkka.
Fra Hakadal: Utfartsparkering på Hakadal stasjon.

Adkomst med kollektivtransport

Tog med Gjøvikbanen til Kjelsås eller Hakadal. Fra Kjelsås: Følg Midtoddveien. Fra Hakadal: Gå nordover, gjennom undergang og inn på sti i enden av parkeringsplassen.
Annonse