Forside > Utforsker > Område > Ryfylkeøyene

Utforsk Ryfylkeøyene!

Område

Ryfylkeøyene er idyllisk skjærgård og vakre kulturlandskap. Her går natur og historie hånd i hånd. På de mange øyene finner du spektakulære utsiktspunkter, blankskurte svaberg, perfekte badestrender og snille skogsløyper. Her er turer som snirkler seg gjennom et kulturlandskap som har blitt til gjennom tusenvis av år med bosetning.

Landskap

Ryfylkeøyene består av mange hundre øyer, holmer og skjær. Fra Kvitsøy ytterst i havgapet i vest, til «palmeøya» Sør-Hidle i øst, byøyene utenfor Stavanger i sør til de ettertraktede Sjernarøyane i nord. Landskapet er svært variert, fra ramsalte klipper ytterst i havet til lune eikeskoger og fredelige sauebeiter. Mange steder er preget av jordbruk gjennom uminnelige tider. De utallige steingardene forteller historier om tidligere tiders slit. Jordbruket på Sjernarøyene går for eksempel helt tilbake til eldre bronsealder, mens på Galta på Rennesøy er det funnet steinalderboplasser helt tilbake fra 10.000 år f.Kr.

Rutenettet

Nesten alle øyene har opparbeidede turstier. Stiene er merket på ulike måter av en rekke aktører. Både lokale turlag, kommuner, privatpersoner og grendelag er involvert i stimerking på øyene. På Fjøløy ligger Fjøløy turisthytte. Fra hytta kan du se sola gå ned i havet i vest, og nyte utsikten over hele innseilingen til Stavanger. Det finnes ellers mange alternativer til privat overnatting. Et godt tips er å bruke sykkel til å utforske øyene.

Gode startsteder

Hver øy har sine innfallsporter, og det er lurt å starte med å sjekke båt- og bussruter fra Kolumbus før du planlegger turen. Noen anbefalte turer er stien fra Bø til Knott på Rennesøy, med start fra p-plass på Sørbø Grendahus, én av de mange turene fra Kvitevik på Finnøy eller toppturen til det høyeste punktet på Ryfylkeøyene: Bandåsen på Ombo, 513 meter over havet.

Om Stavanger Turistforening

Stavanger Turistforening er Rogalands største friluftsorganisasjon med 27.000 medlemmer. Vi står på for et allsidig, inkluderende og miljøvennlig friluftsliv. Vi merker 1250 km stier og vedlikeholder 44 hytter fra Haukeliseter i nord til Dalane i sør.

Tilpass søket for