SignaTUR Gullruta i Etnefjellene

Legg til huskeliste
Annonse

Minst én gang i livet bør du unne deg en SignaTUR. SignaTUR er en samling av Norges ypperste langturer – nøye utvalgt, kvalitetssikret og varmt anbefalt av DNT. Rutene er skiltet og går langs Turistforeningens T- merkede stier.

SignaTUR Gullruta i Etnefjellene

Turen fra Seljestad til Olalia er en 6 dagers tur, og overnatting underveis skjer på de flotte hyttene i Etne- og Saudafjellene. Turen går i et område som veksler mellom vakkert og spennende høgfjellsterreng og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier. Det er god utsikt under store deler av turen, mot nord viser Folgefonna seg i sin storhet. Underveis finner du badekulper med friskt rennende vann. På turen passeres Vaulo, vannet som forsyner Langfoss med store mengder vann! Turen avsluttes på populære Olalia Fjellstove. Turen passer for deg som liker å vandre i fjellet, og som har litt erfaring fra før.

Den brede fjellryggen fra Seljestad til Ølen inneholder mye spennende. Mange mener dette er Ryfylkeheiene i miniatyr! Sett nede fra hovedveien gjennom Åkrafjorden virker terrenget utilnærmelig med sine bratte fjellsider, men kommer du opp i høyden vil du oppleve at Etnefjellene byr på et variert og lettgått terreng, med saftige grønne fjelldaler og topper opp mot 1400 meter.

Du kan vandre inn i Etnefjellene om du kommer fra Hardangervidda via Seljestad, men ellers starter rutene gjerne nesten nede ved fjorden. Du må belage deg på en del stigning første dagsmarsj for å besøke hyttene i dette flotte fjellområdet.

På flere av turene oppe i fjellet kan du glede deg over å vandre langs flotte vassdrag. Kombinasjonen nedbør og bratte fjellsider gir flere praktfulle fossefall, som heldigvis stort sett har gått klar kraftutbygging.

For den historisk interesserte finnes flere gravrøyser fra vikingtiden som er verdt å kikke nærmere på. For eksempel er røysa 1 km nord for Sandvasshytta godt bevart. Minneplata ved vannet Vaulo mellom Simlebu og Sandvass forteller også at Etnefjellene rommer mye dramatisk historie. Stien som kommer opp til Blomstølen fra Etne og videre østover i fjellet, følger i stor grad den gamle driftevegen og pilgrimsleden til stavkirken i Røldal.

Adkomst med egen bil

Bilen kan parkeres på Olalia sin parkeringsplass på Opheim. Derfra er det ca en halvtimes gange tilbake til busstoppet "Oppheim". Haukeliekspressen tar deg da til busstoppet "Korlevoll" hvor turen starter. Sommeren 2024 er det ikke bro fra Hesjabakk grunnet anleggsarbeid, så det anbefales å starte turen fra Korlevoll skistadion. Da møter du den T-merkede ruta ved Gamlestølen.

Du kan også starte turen til Simlebu fra Rullestadvatnet i Fjæra eller Skromme.

OBS! Haukeliekspressen har ikke så mange avganger, så det anbefales å sjekke rutetider nøye før turen: Haukeliekspressen | Buss Oslo - Åmot - Haugesund/Odda-Bergen (nor-way.no)

Har du tilgang på to biler kan en stå parkert på Opheim. Den andre kan parkeres ved Korlevoll skistadion.

Adkomst med kollektivtransport

Haukeliekspressen går fra Haugesund og Oslo. Man kan gå på i Aksdal dersom man kommer med Kystbussen fra Stavanger, og den korresponderer også med buss fra Bergen. 

Annonse