Forside > Utforsker > Område > Trollheimen

Utforsk Trollheimen!

Alpine topper og lune daler med tradisjonsrike hytter danner en fin ramme for fjellturer både sommer og vinter i Trollheimen, et område som også blir "perlen blant norske fjelltrakter". Variasjonene og kontrastene preger naturen i Trollheimen og har begeistret et økende antall fotturister i godt over hundre år. 

Utstrekning 

Mange omtaler bare fjellplatået rundt Blåhø (1671 moh.) og Folldalen som Trollheimen, men i videste forstand avgrenses Trollheimen av Surnadalen og Rindal i nord, Orkdalen og Dovrebanen/E6 i øst, Sunndalen og Oppdal i sør og fjordene i vest

Dermed omfatter området både den praktfulle Innerdalen og toppen Trolla i vest og Trollhetta på 1616 moh. i øst. Landskapet i øst er preget av rolige og forholdsvis myke linjer, men etter hvert som vi kommer vestover blir det stadig villere, mer alpint og monumentalt. 

Toppturer 

De som vil i høyden finner mye interessant i Trollheimen. Turen til Snota er av de fineste toppturene som kan gås. Innerdalstårnet har blitt kalt for Norges Matterhorn, men toppen kan nås uten klatring. Siden hoveddalene ligger på 500-700 meter, får mange av rutene som går over fjellet mellom dalene ganske store høydeforskjeller. Stort sett er terrenget lettgått. Er du interessert i blomster, finner du knapt et område med mer interessant fjellflora. 

Hytter med sjel 

"Sjelden ser du hytter og setre som harmonerer så godt med sine omgivelser," skrev Per Roger Lauritzen i DNTs årbok om Trollheimen i 1996. Og det er så sant som det er sagt. Trondhjems Turistforenings (TTs) hytter i Trollheimen er blant fjellvandrere flest kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Hyttene har grovt tømmer i veggene, store og solide peiser, som skal gi både varme og lys, og en innredning for øvrig som minner ikke så lite om gamle bondestuer.

Hyttenes "gammelmodige" preg er helt bevisst fra foreningens side, og er noe den har lagt vekt på til alle tider. Hyttene er forsøkt bygget mest mulig i tråd med gammel byggeskikk i de enkelte bygdelag, og dette går igjen også i innbo, inventar og farvevalg. Det er lagt vekt på å gjøre hyttene intime og koselige, preget av en enkel, gammeldags, god stil, som har vist seg å falle i smak hos de fleste.

Et besøk i Trollheimen er med andre ord ikke bare en storslått naturopplevelse. Turisthyttene, fjellgårdene og den varierte naturen gjør sitt til at turen også blir en uforglemmelig kulturopplevelse. Jo, Trollheimen er kontrastrik og storslått - og få er de som angrer på at de lot seg friste til et møte med trollene. 

Mest populære ruter i Trollheimen 

"Trekanten i Trollheimen" med og uten turen oppom Snota er den store klassikeren. Du kan også gå trekanten i Trollheimen på ski ettersom ruta også merket med kvist på vinteren.

Vil du på langtur utvider du "trekanten" og går via Kårvatn til den legendariske Innerdalen.

Gode startsteder i Trollheimen 

Oppdal, Gjevilvasshytta, Bårdsgården, Sunndalen, Nerskogen, Resdalen, Jølhaugen, Rindal, Folldalen, Todalshytta, Kårvatn og Innerdalen

Mer informasjon

Tilpass søket for