Forside > Utforsker > Område > Lofoten, Vesterålen og Hinnøya

Utforsk Lofoten, Vesterålen og Hinnøya!

Lofoten, Vesterålen og Hinnøya er av de vakreste områdene i landet, om ikke verden, og er kjent for barskt klima og ville fjell. Her kan du starte dagen med surfebrett og avslutte den på toppen av en kvass tind. Hyttene i området åpner eksotiske turmål for den som er heldig nok å komme seg til dette området.  

Lofoten

Lofoten er et øy- og fjellrike som strekker seg fra Austvågøya i øst til Værøy og Røst i vest. Området er kjent som et av de vakreste i landet, og for den som søker friluftsopplevelser er det et eldorado. For selv om mye av terrenget i Lofoten er bratt, fins det lettere turer som gir ypperlige vandremuligheter for alle fjellvandrere. 

Lofotfjellene er gamle, ca. 3,5 milliarder år, og bergartene er blant verdens eldste. Slik de framstår i dag er de formet av isen, som gjennom flere istider har dekket området. Den siste istiden sluttet her for ca. 20 000 år siden. Lofoten lå da i ytterkanten av det store isskjoldet som dekket Skandinavia. Mindre breer grov ut de dypedalene og lot de spisse tindene bli stående igjen. Dalene ble etter hvert fylt opp av flere vann, såkalte botnvatn, og løsmasser i form av morener.  

Vesterålen

Variasjonen i landskapstyper kjennetegner Vesterålen. I sør ligger Hadsel kommune på fire øyer, med den ville Trollfjorden og dengjestmilde Hadseløya

Vest i havet ligger Bø kommune ytterst på Langøya med unikt fugleliv, hvite sandstrender og 3 milliarder år gamle fjell. Lenger nord ligger Øksnes kommune, Herbjørg Wassmos barndomsbygd, med sin skjærgård og sine mange fiskevær, blant annet Nyksund, som ivrige sjeler fra inn- og utland forsøker å puste liv i. 

Lengst nord ligger Andøy kommune, kjent for rakettskytefelt og hvalsafari. Men også for sine vide, molterike myrer. I hjertet av Vesterålen ligger Sortland kommune, med myke heier på Langøya og sylskarpe tinder på Hinnøya.  

Hinnøya  

Hinnøya er fastlandsnorges største øy med store fjellpartier, brede daler og topper på over 1000 meter. To lange fjorder, Gullesfjorden og Øksfjorden, deler Hinnøya nesten i to. Det er bare ca. 5 km mellom fjordbotnene. 

På vestsida av øya er terrenget alpint. Her ligger de høyeste toppene, med Møysalen (1262 moh.) med sine flere breer som selveste dronninga.

De fleste merkete rutene ligger på den østlige delen av øya. Her er ikke terrenget like bratt, men toppene er likevel på over 1000 meter med Strandtinden (1076 moh.) og Sætertinden (1095 moh.), som de høyeste.  

Mest populære turer  

Lofoten: Sørvågen til Munkebu. 

Vesterålen: Fra Guvåg til Guvåghytta, Dronningruta fra Stø til Nyksund, fra Sigerfjord til Snytindhytta, toppturen til Møysalen (1262 moh.) Overgangstur fra Austpollen til Trollfjorden via Trollfjordhytta

Hinnøya: Fra Kanstadbotnen til Bjørnhaugen (eller helt til Harstad), via Toralfsbu og Haakonsbu.

Gode startsteder  

Lofoten: Sørvågen og Moskenesvågen og Selfjordhytta .

Vesterålen: Guvåg, Stø, Nyksund, Kaljord, Sigerfjord og Trollfjorden.

Hinnøya: Kanstadbotnen og Bjørnhaugen.  

Mer informasjon  

Tilpass søket for