Forside > Utforsker > Område > Sylan / Bealjehkh

Utforsk Sylan / Bealjehkh!

Sylan / Bealjehkh er samlenavnet på fjellområdet mellom Trøndelag i Norge og Jämtland i Sverige. På både norsk og svensk side er det godt tilrettelagt for korte og lange turer, både i høyden, over vidder og langstrakte myrer.

Sylan strekker seg nesten fra Østersund i øst til Trondheimsfjorden i vest, fra Meråker i nord til Haltdalen og Røros i sør, og er 35-40 kvadratmil stort. Sentralt ligger Sylmassivet med Storsylen på 1762 moh. som høyeste topp, og Norges høyeste grensefjell.

Solid tilbud

Trondhjems Turistforening, Nord-Trøndelag Turistforening, Svenska Turistföreningen og private aktører driver ca 30 hytter og overnattingssteder langs rutenettet, noe som gjør at man kan gå fram og tilbake mellom Norge og Sverige.

Hele 150 km kan tilbakelegges, uten å krysse en eneste vei eller egne spor, for den som har tid til bare å vandre.

For turister med liten tid er det mulig å legge opp til både to-, tre- og firedagers turer fra hytte til hytte, eller opp til en av toppene. Her er natur i stort monn og mange kulturminner som vitner om menneskelig ferdsel og bruk gjennom flere tusen år, men for vandrere her vil naturen oppleves som nesten urørt. 

Alpint  

Helt ufortjent har Sylan fått rykte som flatt og kjedelig, men her er fire fjellmassiv med flere flotte topper og muligheter for røff nedkjøring, tinderangling og klatring og brevandring. I nord ligger Skarvan og Roltdalen nasjonalpark med Ruten (1179 moh.), Fongen (1441 moh.) og Skarvan (1172 moh.), mot sørøst ligger Helagsfjällen og Skardsfjella.

Selve Sylmassivet har toppene Storsylen (1762 moh.), Lillsylen, Slottet, Storsola (Tempelet på svensk) og Vaktklumpen, med klassikeren Syltraversen som en utfordring for alle uten høydeskrekk og med balansenervene i orden.

Sylan er den svenske alpin- og fjellsportens vugge, og vinter som sommer arrangeres det kurs og fellesturer i klatring og fjellbestigning med Sylarnas fjällstation og Storulvån som utgangspunkt. 

Mest populære ruter  

Både vinter og sommer er Sylan velegnet som turmål. Med tilsammen 820 km med faste, stakete ruter, 370 km på norsk side og 450 km på svensk side, er dette verdens antatt største sammenhengende, transnasjonale rutenett.

Turen rundt Sylmassivet, den såkalte «firkanten» mellom Nedalshytta, Sylarnas Fjällstation, Blåhammarens Fjällstation og Storerikvollen, med og uten topptur til Storsylen er populær.

Norge på tvers 

Gjennomgangsturer fra Nedalshytta om Storerikvollen og Ramsjøhytta og videre mot Schulzhytta og Selbu eller omvendt vei er flott både sommer og vinter.

Den offisielle "Norge på tvers" - turen går gjennom Sylan. Den starter i Stjørdal og går til grensa like nord for Nedalshytta. 

Gode startsteder  

Det er flere utgangspunkt for tur langs riksvei 705 gjennom Selbu og Tydal. Fra Vinsmyr mellom Hell og Selbu er det ca 10 km til Kvitfjellhytta. Schulzhytta ligger 15 km fra Flora eller Evjegjardet i Selbu.

Græslihytta er et greit utgangspunkt for helgeturer, og nås etter en times bratt oppoverbakke fra Gressli. Fra Ås i Tydal er det bomvei (vinterstengt) i retning Ramsjøhytta og Storerikvollen, vel 4 km å gå til hvert sted.

Fra Stugudalen er det vei (vinterstengt) til Nedalshytta. Fra bomveien (vinterstengt) mot Reitan er det 5 km til Kjølihytta. I nord grenser fjellturområdet Sylan mot Stjørdal med Meråkerbanen og E14 til Sverige.

Fra Ås i Tydal går det bilvei til Sankåvollen med merket sti, ca 1 times gange til Storerikvollen.

Storlien og Storulvån fjällstation på svensk side, Mannseterbakken og Stordalen/Bjørneggen i Meråker er fine utgangspunkt for turer mot Storerikvollen, Ramsjøhytta og Schultzhytta, og Svenska Turistförenings hytte Blåhammaraens Fjällstation.

I sør er det Gauldalen med riksvei 30, Rørosbanen og riksvei 31 over Brekken mot Sverige som avgrenser Sylan. En mulighet er å ta toget til Reitan og gå til Kjølihytta.

Mange svensker kommer med nattog fra Stockholm og Gøteborg til Enafors i Jämtland. En del starter turen direkte derfra, eller de tar buss inn til STF Storulvån fjällstation som er svenskenes innfallsport til Sylan.

Mer informasjon

Tilpass søket for